Ukrainas bēgļi — uz ielas? • IR.lv

Ukrainas bēgļi — uz ielas?

Bēgļi no Ukrainas Rīgas autoostā. Foto — Kristīne Madjare
Baiba Kļava

Latvija uzņēmusi vairāk nekā 34 tūkstošus kara bēgļu. Atgriezties dzimtenē viņiem vēl nav droši, tomēr līdzšinējais valsts atbalsts no 1. jūlija stipri sarucis

Ūdens smeļas mutē! Tā par bēgļu izmitināšanu galvaspilsētā šobrīd saka Rīgas mēra vietniece Linda Ozola. «Visas vietas ir aizpildītas, un vienkārši nav, kur likt jaunos bēgļus.»

Taču ar to problēmas nebeidzas — bez jumta virs galvas draud palikt arī agrāk iebraukušie.

No šīs nedēļas uz ielas nonāk pirmie ukraiņi, kuriem beidzas valsts noteiktais 120 dienu atbalsta periods un vairs nav, kur palikt. Rīgas atbalsta centrā otrdien bija vērsušies jau 143 cilvēki, bet līdz šīs darba nedēļas beigām to būs jau gandrīz 300. Vairāk nekā 30 lūguši pagarināt kompensāciju izmaksu, taču dome to drīkstēs tikai īpašām likumā noteiktām grupām, piemēram, grūtniecēm vai cilvēkiem ar invaliditāti. Ozola aicina bēgļus, kam tuvojas 120 dienu perioda beigas, laikus vērsties domē — vismaz nedēļu vai divas iepriekš.

Savukārt visiem bēgļiem, kam vēl turpinās 120 dienu atbalsts, no 1. jūlija krasi nogriezts pagaidu mājokļa pabalsts — līdzšinējo 15 eiro vietā par diennakti tas samazināts līdz 3,3 eiro dienā jeb 100 eiro mēnesī. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu