Karš Ukrainā. 19. nedēļas galvenie notikumi • IR.lv

Karš Ukrainā. 19. nedēļas galvenie notikumi

Ievainots ukraiņu karavīrs pēc atkāpšanās no Lisičanskas pilsētas. Foto — Scanpix

1. Atbalsts līdz uzvarai
NATO dalībvalstis Madrides samitā jūnija beigās stingri apliecināja atbalstu Ukrainai, lai tā spēj uzvarēt karā pret Krieviju, ko alianse jaunajā stratēģijā atzinusi par savu galveno draudu. «Ukraina var rēķināties ar mums. Tik ilgi, cik vien būs nepieciešams,» sacīja NATO ģenerālsekretārs Stoltenbergs, vienlaikus uzsverot, ka NATO tieši neiesaistīsies karadarbībā. 

Prezidents Zelenskis videoformātā uzrunāja aliansi, aicinot sniegt Ukrainai konkrētas drošības garantijas un norādīja, ka NATO «atvērto durvju» politika nedrīkst būt kā vecs Kijivas metro turnikets, kas stāv vaļā, bet pienākot aizcērtas ciet. «Vai tad Ukraina jau nav pietiekami samaksājusi? Mēs šobrīd cīnāmies pret jūsu galveno ienaidnieku,» sacīja Zelenskis.

2. Luhanska okupēta
Pretēji dažādu militāro analītiķu prognozēm, ka Lisičanskas labvēlīgais ģeogrāfiskais izvietojums ļaus pretoties krievu pārspēkam veiksmīgāk nekā ilgajās cīņās par Severodonecku, ukraiņi nedēļas nogalē strauji atkāpās no ielenktās Lisičanskas un atļāva okupantiem pilnībā sagrābt Luhanskas apgabalu. Prezidents Putins pirmdien to pasludināja par lielu Krievijas uzvaru. Ukraiņi atkāpušies līdz drošākām pozīcijām Doneckas apgabalā, kur joprojām kontrolē apmēram pusi teritorijas. 

Prezidents Zelenskis solīja, ka partneru moderno ieroču piegādes ļaus atgūt zaudēto. «Sienas mēs atjaunosim. Zemi atkarosim. Bet cilvēki ir jāsargā vairāk par visu,» Zelenskis skaidroja atkāpšanos un atgādināja, ka Krievija ļoti dārgi samaksājusi par šo panākumu, kas tālu atpaliek no sākotnējiem kara mērķiem. Pēc Ukrainas armijas datiem, kopš kara sākuma krituši jau vairāk nekā 36 tūkstoši Krievijas militāristu, taču asiņainajās Donbasa kaujās lielus zaudējumus cieš arī Ukraina.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu