Valzirga vasara • IR.lv

Valzirga vasara

Pauls Raudseps

Ekonomika vēl nav izkļuvusi no kara un pandēmijas sakultajiem ūdeņiem

Sākumā likās, ka tas ir kāds muļķīgs fotošops vai partizānu mārketinga paraugs, mazmēroga veltījums bēdīgi slavenajam 2009. gada «Mazsalacas meteorītam» — sak’, kaut kas tāds Latvijā nu gan nekad nav redzēts.

No nakts tumsas objektīvā skatās iz jūras izsvempies zvērs ar bēdīgām acīm, gariem, spokaini baltiem ilkņiem un mazām, pieklājīgi sakļautām priekšpleznām. Virsraksts ziņo, ka Liepājas pludmalē jaunieši sastapuši valzirgu.

Kā tad. Valzirgs Latvijā. Būs padzirdējis, cik te ziemā dzīvokļos būs auksts, un jau laikus meklē patvērumu no karstumā kūstošajiem Arktikas ledājiem.

Ironiskās pārdomas izrādījās nevietā. Dzīvnieks, kura īstā vieta būtu uz ledusgabala kaut kur aiz polārā loka, tiešām iepeldējis Baltijas jūrā un, cik mums zināms, pirmo reizi savas sugas vēsturē atairējies līdz pat Latvijas krastiem. Līdz šim neesot zināms neviens gadījums, kad valzirgs būtu ticis tālāk par Vismāras piekrasti Vācijā, un tas bija 1939. gadā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu