Cērtot mazākus kokus, šķeldas apjoms neaugs • IR.lv

Cērtot mazākus kokus, šķeldas apjoms neaugs

1
Ilustratīvs foto: Edijs Pālens, LETA
Iniciatīva #100kailcirtes

Pretēji vides organizāciju aicinājumam un iebildēm, valdība grozījusi koku ciršanas noteikumus, kas turpmāk mežu īpašniekiem dos iespēju cirst jaunākus kokus.

Ministru kabinets grozījumus Noteikumos par koku ciršanu mežā, samazinot izcērtamo koku caurmēru, steigā pieņēmis šī gada 22.jūnijā.

Šis lēmums ir pretrunā ar valsts interesēm, jo vairos kailcirtes, apdraudēs putnus un citas dzīvās radības, kā arī mazinās bioloģisko daudzveidību.

Grozījumi pieņemti pretēji labas pārvaldības principiem un demokrātiskajam procesam, ignorējot vairāku gadu garumā uzdotus jautājumus par grozījumu sekām un pienācīgi neizvērtējot ilgtermiņa ietekmi uz vidi. Līdzīgi grozījumi tika virzīti jau 2017.gadā, bet divas reizes ar sabiedrības spiedienu tos izdevās apturēt. 2022.gada 22.jūnijā Ministru kabinets tomēr pieņēma grozījumus, samazinot izcērtamo koku caurmēru.

Par jauno grozījumu galveno argumentu minēts Krievijas sāktais karš Ukrainā un ar to saistītā enerģētikas krīze. Valdība savu lēmumu atļaut jaunāku mežu ciršanu pasniedz kā īstermiņa risinājumu enerģētikas nozares sarežģījumiem, proti, ciršanas caurmērs jāmazina, lai varētu kāpināt ciršanas apjomu un nodrošināt papildu šķeldas pieejamību.

Tomēr Zemkopības ministrijas argumenti neiztur kritiku – koku ciršanas palielinājums neatstās jūtamu ietekmi uz šķeldas un granulu cenām.

Jāņem vērā, ka privātajos mežos, atšķirībā no valsts mežiem, maksimāli iegūstamais koksnes apjoms nav noteikts, tāpēc ciršanas apjomu lielā mērā ietekmē tirgus. Pie augstām koksnes cenām, kādas pasaules tirgū vērojamas otro gadu, pašlaik ciršanas apjoms kāpj arī bez noteikumu grozījumiem.

Lielu daļu Latvijas šķeldas eksportē. Tādēļ efektīvāks risinājums būtu mehānismi, kas mudinātu šķeldu pārdot vietējā tirgū, bet tādi līdz šim nav noteikti.

Valdības lēmums nav balstīts rūpēs par Latvijas iedzīvotājiem, bet atsevišķu ieinteresēto grupu ietekmēts. Lai iebilstu pret valdības pieņemto lēmumu, pievērstu plašāku sabiedrības uzmanību grozījumiem un aicinātu ievērot ilgtspējīgu mežu politiku, vides organizācijas un aktīvisti atsāk iniciatīvu #100kailcirtes, aicinot pulcēties uz piketu pie Ministru kabineta otrdien, 5.jūlijā, plkst 9.00.

Iniciatīvu #100 kailcirtes Latvijas simtgadei 2017.gadā aizsāka vairākas organizācijas un privātpersonas, lai pievērstu sabiedrības uzmanību Zemkopības ministrijas ierosinātajiem grozījumiem Ministru kabineta Noteikumos par koku ciršanu mežā.

Īnformāciju sagatavoja Maija Krastiņa.

Komentāri (1)

QAnon 04.07.2022. 18.18

Autors ir dīvainis, ja nesaprot acīmredzamas lietas. Šķeldas patēriņu var būtiski samazināt, pārstājot maksāt OIK noziedznieku firmām, kuras var atļauties siltumu palaist atmisfērā. Ir iespēja veikt kaudzēm energotaupības pasākumu, kas vismaz par 20% samazinās energoresursu patēriņu. Uzdevums, izmantojot jebkādus iemeslus, Latviju pārvērst aukstā tuksnesī, līdzīgu Gobi.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu