Pretēji straumei • IR.lv

Pretēji straumei

Ilze Sperga pašlaik raksta stāstu krājumu latgaliski. «Tātad ticu valodas nākotnei,» viņa uzsver. Foto — Kristaps Kalns
Laura Melne, Domuzīme

Žurnāls Domuzīme, 2022, nr. 3

Ar Ilzi Spergu sarunājas Laura Melne 

Ilze Sperga ir filoloģijas doktore un darbojas Valsts valodas centra Latgaliešu rakstu valodas apakškomisijā. Debijas stāstu krājums Dzeiveiba (2014) tika nominēts Latvijas Literatūras gada balvai un sabiedrisko mediju gada balvai kultūrā Kilograms kultūras. Iznākusi dzejoļu grāmata bērniem Vuškeņa iz pļovys (2021), šogad gaidāms dzejas krājums Rudiņa bolsi.

Autori, redaktori un literāru projektu vadītāju Ilzi Spergu var uzskatīt par vienu no pazīstamākajām personībām mūsdienu latgaliešu literārajā vidē. Viens no pirmajiem svarīgākajiem Ilzes darbiem ir mūsdienu latgaliešu dzejas antoloģijas Susātivs (2008) sastādīšana un izdošana. Šī grāmata kļuvusi par savdabīgu robežpunktu mūsdienu latgaliešu literatūrā, tolaik mūžībā bija aizgājusi viena rakstnieku paaudze — Ontons Kūkojs, Pīters Jurceņš, Osvalds Kravaļs, bet nākamā vēl tikai mīņājās pie durvīm. Savdabīga laikmeta liecība bija arī grāmata Es soku. Tu soki. Puosokys par krīzi (2011), kurā blakus dažādu laikmetu un dažādu žanru tekstiem tika publicētas arī mūsdienu autoru literārās pasakas. Pērn Ilze Sperga rediģējusi Anneles Slišānes stāstu krājumu Tuoraga stuosti un Tuoraga stuosti. Pīns, Valentīna Lukaševiča eseju krājumu Casnāgu maizeitis, Oskara Seiksta īstekstu krājumu Vokora vuordi draugim. 

Šobrīd Ilze, trīs bērnu mamma, kā pati saka, vairāk dzīvo ģimenei un literatūrai tikai mazliet, tomēr paguvusi sastrādāt tik daudz, ka viņas darbs atkārtoti novērtēts ar Latgaliešu kultūras gada balvu Boņuks 2021.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu