Melnbaltais un grūtais • IR.lv

Melnbaltais un grūtais

9
Viesturs Kairišs. Foto – Reinis Hofmanis
Anda Burve-Rozīte

Režisors Viesturs Kairišs no respektabla kino festivāla Ņujorkā atved galveno balvu, gatavojas nākamajai teātra sezonai un vēlēšanām — jau zina, par ko noteikti nebalsos

Aktuāla! Tā par Viestura Kairiša spēlfilmu Janvāris, kas ataino 1991. gada janvāra barikāžu laiku Latvijā, izteikušies amerikāņu kino kritiķi. 2022. gada jūnijs pēc emocionāli smaga pavasara Kairišam izrādījās priecīgs: Traibekas kino festivālā Ņujorkā viņa darbs ieguva galveno balvu starptautisko filmu skatē.

Kad ķērās klāt filmēšanai, režisors nevarēja iedomāties, ka darbs par latviešiem tik nozīmīgo vēsturisko posmu piepeši kļūs ultra aktuāls plašāk. Kairišam pašam šī filma nav tikai par politisko brīvību un demokrātijas vērtībām, bet arī individuālo augšanu uz brīvību. Intervijā viņš skaidro, kāpēc tas svarīgi.

Tieši šobrīd Kairišs ir radošo spēku, arī panākumu pilns: kā ierasts vasarās, sēž savā mājiņā Latgalē un izstrādā jaunas izrāžu idejas. Viņa Dailes teātrī veidotais Smiļģis pērn saņēma izcilas kritiķu atsauksmes un Gada izrādes balvu. Nākamajā sezonā redzēsim divas viņa izrādes, kas repertuārā bija aizkavējušās pandēmijas dēļ, kā arī jaunus interesantus darbus, kas saistīti ar aktuālo Eiropas ainu.

Ar Kairišu tikāmies pirms Jāņiem, kad viņš īsi bija «ieskrējis» Rīgā. Kafijas bārā Āgenskalnā uz klusu ieliņu stūra bija laiska atmosfēra, bet režisors — enerģisks, ar XL kafijas krūzi rokā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu