Stundas nenotiks? • IR.lv

Stundas nenotiks?

3
Zīmējums – Ernests Kļaviņš
Gunita Nagle

Šādu jautājumu 1. septembrī uzdos daudzi skolēni, ja pedagogu arodbiedrība īstenos draudus mācību gadu sākt ar beztermiņa streiku. Vai pedagogu prasības ir izpildāmas?

Brīvdienu bezrūpību apēnojuši pedagogu arodbiedrības LIZDA plāni 2. septembrī sākt beztermiņa streiku. To atcels vienīgi tad, ja politiķi izpildīs trīs prasības: mainīs bāzes summu skolotāju algu paaugstināšanai, samazinās kontaktstundu īpatsvaru slodzē un pārskatīs nupat valdībā pieņemto jauno skolu finansēšanas modeli.

Izglītības ministre Anita Muižniece (Konservatīvie) šīs prasības sauc par ultimātu. «Tas nav iespējams!» par visām LIZDA prasībām Ir saka ministres padomnieks Jānis Ozols. Ja par bāzes summu skolotāju algu celšanai ņemtu augstāko izglītību ieguvušo speciālistu vidējo algu, kā prasa LIZDA, tad budžetā būtu jāatrod vēl simtiem miljonu. Tiesa gan, ministrija to precīzi nav pat rēķinājusi, un tieši tas saniknojis LIZDA.

Lai izpildītu otro prasību samazināt kontaktstundu slodzi, valsts budžetā jāatrod 119 miljoni eiro, bet darba tirgū — vēl aptuveni 4000 skolotāju, lai gan pašlaik jau skolās ir ap tūkstoti vakanču.

Savukārt jauno finanšu modeli ministrija negrasās pārskatīt, jo uzskata to par efektīvu, tas izstrādāts ilgās pārrunās ar pašvaldībām, ņemot vērā vairākumu no 174 iebildēm.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu