Karš Ukrainā • IR.lv

Karš Ukrainā

Kijivā notiek atvadīšanās no Romana Ratušnija (24), kurš bija viens no galvenajiem proeiropeiskās Maidana kustības un pretkorupcijas aktīvistiem. Sākoties karam, viņš pievienojās Ukrainas bruņotajiem spēkiem un jūnija sākumā krita kaujās pie Izjumas. Foto – Scanpix

18. nedēļas galvenie notikumi

Raķešu triecieni pilsētām

Krievija ir kļuvusi par pasaules lielāko teroristu, prezidents Zelenskis secināja pirmdien pēc raķešu trieciena pa iepirkšanās centru Ukrainas vidienes pilsētā Kremenčukā. Uzbrukumā nogalināti vismaz 20, ievainoti 59 cilvēki.

Sestdien atsākās intensīvi gaisa triecieni Ukrainas pilsētām, kādi nebija piedzīvoti kopš kara sākuma. Četru dienu laikā izšautas vairāk nekā 130 raķetes, otrdien vēstīja Ukrainas bruņoto spēku komandieris.

Svētdien Kijivā raķetes trāpīja daudzdzīvokļu mājai un bērnudārzam, kas atrodas blakus militārai rūpnīcai. ASV sola piegādāt pretgaisa aizsardzības iekārtas NASAM, lai ukraiņi var aizstāvēties pret šo «barbarismu», kā izteicies prezidents Baidens. Kijivas mērs Kļičko bombardēšanu nosauca par «simbolisku agresiju» pirms NATO samita un G7 līderu tikšanās. Pēc sarunām Bavārijas Alpos pasaules ietekmīgāko valstu līderi pirmdien deklarēja nelokāmu atbalstu Ukrainai, bet pēc Kremenčukas slaktiņa pavēstīja: «Mēs neapstāsimies, līdz Krievija izbeigs šo nežēlīgo un bezjēdzīgo karu pret Ukrainu.»

Okupē Severodonecku

Ukraiņu spēki sestdien atkāpās no Severodoneckas, un krievi pilnībā okupēja pilsētu, kurā artilērijas apšaudēs sagrauti aptuveni 90% ēku. Asiņainās cīņas šeit turpinājās kopš aprīļa sākuma, tomēr Krievijai pat ar lielu pārspēku joprojām nav izdevies sasniegt politisko mērķi sagrābt visu Luhanskas apgabalu — kaujas turpinās par pēdējo lielāko pilsētu Lisičansku, kas atrodas Siverskijdonecas upes krastā iepretim Severodoneckai.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu