Trīs faktori drošiem darījumiem ar nekustamo īpašumu • IR.lv

Trīs faktori drošiem darījumiem ar nekustamo īpašumu

Ilustratīvs attēls
Latvijas Zvērinātu notāru padome

Aicinot uz pirmās reālos dzīves notikumos balstītās “Krāpšanas rokasgrāmatas” atvēršanas pasākumu, kas norisināsies “Temīdas teltī” sarunu festivālā Lampa, Latvijas Zvērinātu notāru padome (LZNP) atgādina par trīs svarīgām lietām, kas jāņem vērā, lai droši iegādātos nekustamo īpašumu.

Nozīmīgākie lēmumi

Nekustamā īpašuma iegāde parasti ir viens no nozīmīgākajiem lēmumiem cilvēka dzīvē. Bieži vien tam pamatā ir ne tikai pragmatiska nepieciešamība pēc jumta virs galvas vai vietas uzņēmējdarbības ieceru īstenošanai, bet arī emocionālā vēlme piepildīt kādu svarīgu mērķi dzīvē.

Diemžēl ik gadu krāpnieku nagos nokļūst daudzi Latvijas iedzīvotāji, un lielākā daļa cilvēku joprojām neapzinās juridiskos un finansiālos riskus īpašuma pirkšanā, pārdošanā, dāvināšanā, mantošanā un citās darbībās. Tāpēc LZNP ir apkopojusi trīs svarīgākos ieteikumus drošiem darījumiem ar nekustamo īpašumu.

  1. Skaidrība par nekustamā īpašuma vēsturi un pašreizējo statusu

Cenšoties izdevīgāk pārdot savu īpašumu, nereti pārdevējs pircējam atklāj vien daļu patiesās informācijas par īpašuma stāvokli un juridisko statusu vai pat to sagroza. Tādēļ, pirms iegādāties noskatīto īpašumu, notāri iesaka padziļinātu izpēti,lai pārliecinātos, vai pārdevējs ir īstais īpašnieks, īpašumtiesības ir nostiprinātas zemesgrāmatā un īpašumam nav apgrūtinājumu – tas nav ieķīlāts, izīrēts, tam nav reģistrēta hipotēka vai juridiski aizliegumi.

Svarīgi saprast, vai iegādājaties īpašumu, vai arī tā domājamās daļas, kam pieder zeme, ja iegādājaties ēku. Pirms pirkuma jānoskaidro kārotā īpašuma vēsture – vai te nav notikusi patvaļīga būvniecība, nelikumīga pārbūve, vai ēkas ir nodotas ekspluatācijā, citādi problēmas nākotnē neizpaliks.

  1. Drošs maksājums un profesionāļa gatavots līgums

Lai darījums noritētu bez starpgadījumiem un nepatīkamām sekām nākotnē, iegādājoties un arī pārdodot īpašumu uzmanība jāpievērš darījuma līgumam. Pirmkārt, neuzņemieties līgumu noformēt paši un nepaļaujieties uz īpašuma pārdevēja godaprātu. Vislabāk līgumu sagatavot pie profesionāla juridisko lietu eksperta – notāra vai jurista, kam uzticaties un kas līgumā var iekļaut gan jūsu intereses darījuma brīdī, gan parūpēties, lai izvairītos no juridiskām problēmām nākotnē. Ja nu tomēr līgumu gatavo otra darījuma puse, lūdziet to izskatīt savam notāram vai juristam un labot, lai aizsargātu jūsu intereses, ja tas nepieciešams.

Līgumā noteikti jābūt norādītam, ko pērk vai pārdod, kāda ir pirkuma maksa un samaksas kārtība, kā arī īpašuma tiesību pārejas, reģistrācijas zemesgrāmatā un īpašuma faktiskās nodošanas kārtība.

Lai būtu droši, ka pēc maksājuma pārskaitīšanas pārdevējam vēl pirms reģistrēšanas zemesgrāmatā ar īpašumu nenotiek nesankcionētas darbības, piemēram, to nepārdod vēlreiz, naudu var nodot notāra glabājumā vai ieskaitīt bankas darījuma kontā.

Notāra glabājums un bankas darījuma konts nodrošina, ka pircēja iemaksātā naudas summa pārdevējam tiek pārskaitīta tikai tad, kad pircēja īpašuma tiesības nostiprinātas zemesgrāmatā. LZNP atgādina – jaunajam īpašniekam īpašums zemesgrāmatā jāreģistrē pēc iespējas ātrāk, jo par īpašnieku uzskata to personu, kurai ir reģistrētas īpašumtiesības. Kamēr pircējs savas īpašumtiesības nav reģistrējis zemesgrāmatā, pārdevējs jeb iepriekšējais īpašnieks to var gan ieķīlāt, gan citādi apgrūtināt.

  1. Bezstrīdus piedziņa saistību neizpildes gadījumā

Ir vērts paturēt prātā – lai saistību neizpildes gadījumā nebūtu jātērē laiks un nauda, tiesājoties par neveiksmīgo pirkumu vai par laikus nesaņemtu naudu par pārdoto īpašumu, valsts zvērinātiem notāriem ir uzticējusi gatavot līgumus ar tiesas spriedumu izpildes spēku. Ja esat lūdzis notāram tādu sagatavot, strīda gadījumā jums nebūs jāiet uz tiesu, jo saistības izpilde tiks sākta nekavējoties.

Kādi ir biežāk izplatītie krāpšanas gadījumi darījumos ar nekustamo īpašumu, kā tie var notikt tiesiskā valstī, kur valda likums, nevis tas, kuram ir spēks un nauda, sarunu festivāla LAMPA diskusijā atbildi centīsies rast krāpnieku upuri, notāri, tiesībsargājošo iestāžu darbinieki, teologs un psihologs.

LZNP aicina uz pirmās reālos dzīves notikumos balstītās “Krāpšanas rokasgrāmatas” atvēršanu, kas norisināsies tieslietu sistēmas  “Temīdas teltī” sarunu festivālā LAMPA 2.jūlijā plkst.15.30. “Krāpšanas rokasgrāmata” ar patiesos notikumos balstītiem satīriskiem stāstiem uzskatāmi parāda, cik vienkārši krāpniekiem ir apiet pašlaik spēkā esošos likumus un piekrāpt cilvēkus.

Festivālā LAMPA tiesu vara aicina uz “Temīdas telti”, kas šogad būs ar īpaši daudzveidīgu programmu ne vien no aptvertā tematu loka, bet arī pasākumu formātu ziņā – viedokļu duelis, diskusijas, grāmatas prezentācija, bērnu rīta improvizācijas teātris, viktorīna un kopīga filmu skatīšanās. Astoņu pasākumu norisē ir iesaistītas visas tiesu varas institūcijas. Organizatoru pienākumus ir uzņēmušās Augstākā tiesa, Prokuratūra, Zvērinātu advokātu padome, Zvērinātu notāru padome, Zvērinātu tiesu izpildītāju padome, Rīgas apgabaltiesa, Latvijas Administratīvo tiesnešu biedrība, Latvijas Tiesnešu biedrība un “Jurista Vārds”.

Informāciju sagatavoja Vija Piziča, Latvijas Zvērinātu notāru padomes rīkotājdirektora vietniece.

Pagaidām nav neviena komentāra

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu