Lielākas cenas – mazākas un energoefektīvākas mājas • IR.lv

Lielākas cenas – mazākas un energoefektīvākas mājas

Ilustratīvs attēls no celotajs.lv
Kaspars Sausais

Augsto būvniecības izmaksu, inflācijas pieauguma, kāpjošo energoresursu cenu un neskaidrās ekonomiskās situācijas dēļ, daudzi pārskata jaunas mājas plānus un samazina platību, lai iekļautos mājokļa būvniecības un uzturēšanas budžetā.

Kompaktākas telpas

Pieaugošās būvmateriālu, enerģijas un citas cenas iedzīvotājus darījušas daudz piesardzīgākus, plānojot savas mājas būvniecību. Esam sastapušies ar gadījumiem, kad klienti vēlējušies pārskatīt iepriekšējos plānus un samazināt mājokļa izmērus. Tas nozīmē, ka klienti rūpīgi un atbildīgi vērtē savus nākotnes izdevumus un nevēlas uzņemties lielākas saistības kā iepriekš plānojuši, tomēr neatmetot sapni par savu mājvietu un pārplānojot kvadratūru.

Kā liecina bankas Luminor informācija, iedzīvotāji mājas platību vidēji samazina par 10 kvadrātmetriem.

Vidējā privātmājas platība pietuvojas 150 kvadrātmetriem.

Ja vēl 2021.gadā vidējā no jauna būvētas privātmājas platība bija 160 kvadrātmetri, pašlaik tā ir ap 150 kvadrātmetriem, neskaitot garāžas, nojumes un terases platību. Klienti samazina istabu izmērus un veido daudz kompaktākas palīgtelpas. Lielai daļai plānoto privātmāju platība ir līdz 120 kvadrātmetriem, un nav reti gadījumi, kad īpašnieki vēlas celt 100 kvadrātmetru un mazākas privātmājas. Privātmājas ar kopējo iekštelpu platību 200 kvadrātmetri un vairāk nu jau ir uzskatāmas par retumu.

Energoefektivitāte un ventilācija

Patlaban privātmājas būvniecības izmaksas ir vidēji 1500 eiro par vienu kvadrātmetru. Samazinot mājokli par 10 kvadrātmetriem, ietaupījums ir aptuveni 15 tūkstoši eiro. Izmaksu samazinājums lielākoties nekompensē būvniecības cenu kāpumu, bet ļauj piepildīt sapni par privātmāju.

Agrāk cilvēki izvēlējās plašākas mājas, bet pašlaik daudz lielāku uzmanību pievērš energoefektīvākiem būvniecības risinājumiem un elektroenerģijas ražošanai no atjaunojamajiem dabas resursiem. Ievērojami palielinājusies interese par saules paneļu uzstādīšanu, lai kaut daļēji mājokli nodrošinātu ar lētāku elektrību. Ja agrāk saules paneļi netika iekļauti kopējā tāmē mājas būvniecības procesā, pašlaik šādu izvēli jau mājas celtniecības posmā redzam aizvien biežāk. Arī ventilācijas iekārtas ir kļuvušas par standarta komponenti jaunai privātmājai.

Autors Kaspars Sausais ir Luminor mājokļu kreditēšanas eksperts.

Pagaidām nav neviena komentāra

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu