Pamēģināt kaut ko jaunu • IR.lv

Pamēģināt kaut ko jaunu

Sojas «gaļa»
Monta Kaiva Konovalova

Ticējumi vēsta, ka, sagaidot gada garāko dienu un īsāko nakti, jāņusiers jāsien, lai govis nepiemeklē slimība, un pīrāgi jāēd, lai notiktu pārsteigumi, tomēr 21. gadsimta latvietis, ļoti iespējams, no vasaras gaida ko citu. Tāpēc svētkos iesakām ēst sojšliku, lai klimata pārmaiņas iet mazumā, un dzert liepziedu limonādi, lai stūre klausa

Sojšliks maigajā marinādē

Nav jābūt vegānam, lai ēstu sojšliku — tas ir lielisks olbaltumvielu avots ikvienam. Gatavošana ir līdzīga kā šašlikam, tomēr ir pāris atšķirīgas nianses. Vispirms sojas gabaliņus 20 minūtes vāra ūdenī, kuram pievienota tējkarote koriandra graudu, dažas lauru lapas un smaržīgie pipari. Pēc tam atstāj vēl 20 minūtes savilkties un nokāš. Lai sojšliks izdotos, sojas gabaliņi rūpīgi jānosusina un jānospiež liekais šķidrums!

Pēc tam gatavo marinādi, izmantojot tomātu pastu, šašlika garšvielu, barbekjū mērci, sojas mērci un citas garšvielas pēc labpatikas. Bet maigāka marināde izdosies no sīpolu ripiņām, ķiplokspiedē saspiestām ķiploka daivām, svaigi spiestas laima vai citrona sulas. Soju var marinēt arī kopā ar smalkās skaidiņās sarīvētu cukīni un burkānu, ko pēc tam izmanto salātu pagatavošanai. Beigās marinētos sojas gabaliņus cep pannā vai grilē tieši tāpat kā gaļas šašliku.

Vegāniskais siers

Nereti uzskatīts, ka vegānu siers esot labāks par klasisko, jo tajā ir mazāk piesātināto tauku, turklāt var pievienot vitamīnu B12, tāpēc svētkiem lieti noderēs garšīga, vienkārši pagatavojama un arī maciņam draudzīga vegāniskā siera recepte, ko radījusi Kristīne Bergfelde, grāmatas Vegāns virtuvē autore. Vispirms sajauc sastāvdaļas — 50 gramu turku zirņu miltu, divas ēdamkarotes rauga pārslu, tējkaroti sinepju pulvera, pustējkaroti sāls, vienu tējkaroti ķimeņu un ēdamkaroti diļļu ar divām ēdamkarotēm ābolu etiķa un 120 mililitriem ūdens. Tikmēr vēl 100 mililitrus ūdens uzvāra un pievieno iepriekš iejaukto «siera» masu. Turpina vārīt, nepārtraukti maisot, līdz masa kļuvusi stingra — jo stingrāka, jo labāka. Pēc tam liek trauciņā, kas ieziests ar eļļu, un ļauj atdzist.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu