Karš Ukrainā • IR.lv

Karš Ukrainā

Ukrainas un Krievijas artilēriju dueļa sarētoti lauki pie Slovjanskas pilsētas Donbasa reģionā . foto — Scanpix

16. nedēļas galvenie notikumi

Nežēlīgas kaujas Donbasā

Kaujas Donbasā noteikti ieies militārajā vēsturē kā vienas no nežēlīgākajām Eiropā, pirmdien paziņoja Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis. Jau pagājušajā nedēļā aizsardzības ministrs Oleksijs Reznikovs atzina, ka situācija frontē ir smaga un Ukraina katru dienu zaudē aptuveni 100 karavīru. Savukārt Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz otrdienas rītam sasnieguši aptuveni 32 500 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs.

Sīvākās kaujas jau ilgāku laiku notiek par Severodonecku. Luhanskas apgabala gubernators informēja, ka līdz otrdienai Krievijas artilērija bija sagrāvusi visus trīs tiltus, kas ved pāri upei uz pilsētu, taču Krievija vēl pilnībā nekontrolējot Severodonecku.

Krievijas kontrolētās Doneckas separātistu līderis paziņojis, ka Ukrainas spēkiem Severodoneckā jāpadodas vai jāmirst.

Dodiet ieročus!

Ukraina aicināja Rietumus tai piegādāt 300 raķešu palaišanas iekārtas, 500 tankus un tūkstoti 155 mm haubiču. Ukrainas prezidenta padomnieks Mihailo Podoļaks sociālajos tīklos paziņoja, ka Ukrainai nepieciešama «smago ieroču paritāte», lai sakautu Krieviju un izbeigtu karu. Pēc viņa teiktā, tam būtu vajadzīgas vismaz 300 raķešu palaišanas raķešu sistēmas (MLRS) — daudz vairāk nekā tās septiņas, ko līdz šim piegādājušas ASV un Apvienotā Karaliste. ASV maija beigās esot piegādājušas 109 haubices.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu