Vēsturnieks Klišāns: Karš ukraiņus saliedējis par stipru nāciju • IR.lv

Vēsturnieks Klišāns: Karš ukraiņus saliedējis par stipru nāciju

4
Valdis Klišāns. Foto - Kristīne Madjare

Krievijas iebrukums Ukrainā 24.februārī pamudinājis šīs valsts vēsturei pievērsties arī izdevējiem. Grāmatu Ievads Ukrainas vēsturē nule izdevis apgāds Zvaigzne ABC, to sarakstījis vēsturnieks Valdis Klišāns. Iespējams, viņa pedagoga pieredze un zināšanas ļāvušas milzīgo laikposmu no senvēstures līdz Ukrainas mūsdienām izstāstīt skaidri un vienkārši, lasītājam nepiņķerējoties gadsimtu līkločos un notikumus veidojošajos personāžos.

Klišāns intervijā žurnālam Ir saka, ka grāmata domāta “ierindas cilvēkam, kas neinteresējas par vēsturi”. Turklāt tajā jaunus faktus un atziņas gūs ne tikai jauni cilvēki, bet arī tie, kuri Ukrainas vēstures notikumus atceras no padomju laiku mācību vielas. Klišāns atzīst: “Kopš 90. gadu sākuma mūsu izglītības saturā vēsture uz austrumiem no Latvijas robežām atspoguļota knapi. Tālāk par Krievijas faktoru vai Krievijas impēriju, kas ietekmējusi Latvijas vēsturi, skolu izglītības līmenī neesam skatījušies.”

Grāmatā autors skaidro arī vārdus Rusj – Krievzeme un Rossija – Krievija, kāda ir to izcelsme, un lasītājs spēj izsprast, kā ar šie vārdiem spēlējas mūsdienu Kremļa propagandisti. Izrādās, ka vārds Rusj ir skandināvu cilmes, jo savulaik teritorijā no Baltijas līdz Kijivai valdīja vikingi. Šajā vārdā sauca vikingus. Klišāns stāsta: “Vārdam Rusj (..) nav nekāda sakara ne ar Krieviju, ne Maskavu. Šis rusu ietekmes reģions stiepjas no Skandināvijas līdz Konstantinopolei, tas ir kultūrapgabals, pa kuru plūst preces, vergi un arī laupītāji, tas ir vikingu jeb varjagu ietekmes reģions. Šo reģionu sauca par rusu zemi. Starp citu, igauņi un somi arī mūsdienās zviedrus sauc par rotsiem.” Klišāns arī skaidro vārda Ukraina izcelsmi.

Vēsturnieks intervijā skaidro, kāpēc rietumukraiņu identitāte atšķiras no Austrumukrainas iedzīvotāju identitātes, kāpēc Ukrainai atšķirībā no Latvijas 20. gados izveidotā valsts nenoturējās, ieskicē versijas par holodomoru un Ukrainas Nemiernieku armijas pretrunīgo vēsturi. Tās lozungu “Slava Ukrainai! Varoņiem slava!” lietojam šodien.

Klišāns 2014. gadā Pašcieņas revolūcijas laikā bijis lielāks pesimists par Ukrainas nākotni nekā pašlaik: “Šobrīd, neraugoties uz upuriem un izpostītajiem apgabaliem, šķiet, ka Ukraina ir viens veselums. Rodas iespaids, ka, neraugoties uz visām šausmām, ukraiņi top par spēcīgāko Eiropas nāciju.”

Vairāk lasiet žurnālā Ir šeit.

Komentāri (4)

QAnon 09.06.2022. 18.37

Šodien jubileja, kopš pretīgais korumpētais demences skārtais večuks, par kuru balsoja pēdējās padibenes, kas ir pelnījušas, ka visi to tuvinieki uz sevis izbauda katra zvēriski nogalinātā ukraiņa ciešanas, mēnesis, kopš tas parakstīja “lendlīzi”. Ja kāds nezināja, kas bija lendlīze, tad paskaidroju, ka lai tiktu sagrauta pasaules kārtība, kas noveda 1/3 planētas pie bada un vājprātīgu sadistu diktāta un pusi Eiropas krievu verdzībā, ASV tērēja līdz 15% valsts budžeta. Viskrieviskākais necilvēks, Staļins, no fiziskā un morālā kropļa, Rūzvelta, saņēma visu ko prasīja, vismodernāko bruņojumu un visus kara materiālus. Visbagātākās valsts pilsoņi, kas četrus gadus vergoja Staļina kara mašīnai, pat benzīnu varēja saņemt tikai uz kartiņām. Karam beidzoties, kad visas dalībvalstis bija izpumpētas, Staļinam atkal bija militārā varenība, tāda kā bija 1941. gada 21 jūnija vakarā, pirms Hitlers to nopietni sagrāva vai sagrāba. Pēc lendlīzes parakstīšanas jau pirmās nedēļas laikā no ASV pāri okeānam devās pirmie kuģi ar bruņojumu. Šodien Ukraina nevar cerēt ne tikai uz modernākiem ASV ieročiem, bet pat jau sen sarunātos poļu Mig-29 ASV neļauj iedot ar mērķi, lai Putins pagūtu nogalināt pēc iespējas vairāk ukraiņu sieviešu un bērnu, turklāt tā saucamai lendlīzei paredzēts tikai 0,5% no ASV militārā budžeta. Lai Putinam būtu vairāk līdzekļu kara vešanai, Obamas -Sorosa administrācija joprojām uztur spēkā sankcijas ASV naftas un gāzes industrijai. Ja Trampa laikā ASV bija nopietns naftas eksportētājs, kas turēja tādas cenas, ka krieviem 70% naftas urbumu bija nerentabli, tad tagad amerikāņu dolāri ceļo uz Putina kabatām.
Lai izdzimteņu, kas krita histērijā, kad vēlēšanās uzvarēja Trampa kungs, vai kopā ar Putinu 9. maijā apgānīja Staļina upuru piemiņu, bet tagad, kad izliekoties svētākiem par Pāvestu, jezuītiski nosoda krieviju, plaušās un kuņģī attīstās tropu parazītu kāpuri un izēd tos tukšus!

0
0
Atbildēt

0

Sskaisle 09.06.2022. 16.56

Valdis Klišāns,protams,ir malacis. Vispār malacis, ne tikai šīs grāmatiņas dēļ.

Bet – padomājiet!!!! Mums ir grāmata par Latvijas vēsturi?
Lasu,ka uz Latviju pārcēlies Meladze – tāds krievu dziedātājs. Pieņemsim,ka viņš ir labais,grib izzināt Latvijas vēsturi , pieteikties uz pilsonību. Nu pagribēs un pāries. Varbūt PMLD ir kādi tur materiāli !!!!- par vēsturi,ko dot lasīt.

Man ir bagāta paziņa vāciete. Gribēju viņai uzdāvināt skaistu bilžu grāmatu par jūgendstilu Rīgā. Svētā Debess – NAV!!! Nu elle un indija,šitā sasodītā nožēlojamība!!
VKKF cik tur desmitus vai simtus vai divus simtus tūkstošus izdod par smirdīgu pornoliteratūru,bet paša elementārākā mūsu grāmatnīcās nav.

Nu vienkārši nav
Un domāju,ka tas ir ar nodomu – lai mūs kā tautu trulinātu,lopiskotu, vienkārši ātrāk aizslaucītu mēslainē

0
0
Atbildēt

1

    Sskaisle > Sskaisle 09.06.2022. 16.59

    Man gan ģimene iebilda,ka nevajag,bet radu bērniem gribēju sadāvināt Mērnieku laikus,Zaļo zemi. Lai ārzemēs lasa un zin savu senču zemi,vēsturi.
    Nav!!! Nu nav – Svētā Debess, nav!!!!

    Viss ir slikti un nekā nav.
    Starp citu , par šiyo nra.lv bija labs raksts.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

QAnon 09.06.2022. 11.54

Tas ir apbrīnojami. Līdz 2014. es uzskatīju, ka Rietumukrainai jāatdalās un lai tie hoholi austrumos dzīvo, kā paši prot, jo vairāk tāpēc, ka vēl padumjos laikos redzēju milzīgo atšķirību, kā dzīvo Ļvovas un Aizkarparu apgabalos un kā Čerņigovā un Zaparožjē. Atklājās, ka hoholu austrumos nemaz tik daudz nav, maksimums 20% sanāks, bet pārējie ir krietni ukraiņi, kas krievu pasauli zārkā redzēja.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu