Sprieguma kāpināšana • IR.lv

Sprieguma kāpināšana

Grupas Sigma skanējumu tradicionāli veido trīs instrumenti — klavieres, bass un bungas — Jānis Ozoliņš (no labās), Kaspars Lastovskis un Uģis Eihvalds. Publicitātes foto
Jānis Žilde, žurnālists, mūzikas kritiķis

Grupas Sigma jaunais albums Ostinācijas ar pirmo reizi rokās var arī nedoties 

Kad kādreiz radio dzirdam kādu popdziesmu, kurā nemitīgi atkārtojas viens motīvs, viena frāze, tas nav vienmēr tāpēc, ka mūziķi neko citu izdomāt nespēj. Tas ir ostinato (obstinatus — latīņu val.) princips, kas Rietumu mūzikas vēsturē sastopams jau kopš 13. gadsimta, proti, daudzkārtēja atkārtojuma paņēmiens mūzikā. Piemēram, Morisa Ravēla Bolero (1928). Tā mērķis — viena emocionāla stāvokļa saglabāšana vai sprieguma kāpināšana. Tieši šādu metodi gan mūzikā, gan arī dziesmu vārdos, precīzāk — mūsdienu dzejas izmantošanā, jaunajā albumā Ostinācijas izmanto trio Sigma. 

Kāpēc tik sarežģīti, jūs jautāsit. Tāpēc, ka grupas līderis un dziedātājs Jānis Ozoliņš ir diplomēts literatūrzinātnieks, kurš ikdienā iedziļinās dažādos tekstos, pēta dzeju, lasa lekcijas studentiem, arī pats raksta dzejoļus, un tikai likumsakarīgi, ka viņa radošā darbība mūzikas grupā ir viens no viņa pētnieciskās darbības laukumiem. 

Ansamblis pastāv jau 17 gadus, bet publiski redzamā, aktīvā fāze, kopš izdots debijas albums Sazaroto taku dārzs (2015) ilgst tikai septīto vasaru. «Mēs noklusējam pirmos desmit gadus,» kādā no albuma prezentācijas koncertiem Latvijas Mākslas akadēmijas jaunajā zālē jokoja Ozoliņš, tādējādi uzturot mītu, ka Sigma — tie jau vieni no jaunajiem.

Ostinācijas ir trešais grupas studijas darbs, kas tapis pēdējo četru gadu laikā, ieraksta process notika laikā no 2019. līdz 2022. gadam starp Ikšķili un Rīgu. Albumu miksējuši Haralds Stenclavs, Arnis Račinskis un Gatis Zaķis, bet skaņas māsteru veidojis kanādiešu skaņu inženieris Raiens Morijs, kas strādājis arī ar kanādiešu daudzgalvainā orķestra Arcade Fire albumu Funeral. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu