Radars Latvijā • IR.lv

Radars Latvijā

Valdība otrdien atbalstīja līdz 2025. gadam pakāpenisku pāreju uz mācībām tikai valsts valodā vispārējās izglītības un pirmsskolas pakāpē. Izglītības un zinātnes ministrija skaidro, ka līdzšinējā mācību valodas pieeja mazākumtautību izglītības programmās nav pilnībā nodrošinājusi valsts valodas kvalitatīvu apguvi visos izglītības posmos.

NEPLP pirmdien aizliedza Latvijā izplatīt visus atlikušos 80 Krievijā reģistrētos televīzijas kanālus. Šāds lēmums būs spēkā līdz brīdim, kad Krievija pārtrauks karadarbību Ukrainā un atdos tai Krimu. Programmas no Latvijas informatīvās telpas pazudīs 9. jūnijā. Savukārt no Latvijas sāks raidīt neatkarīgais Krievijas TV kanāls Doždj (TV Rain), kas darbību uz laiku pārtrauca marta sākumā. 

Šā gada sākumā Latvijā dzīvoja 1,876 miljoni iedzīvotāju — par 17,5 tūkstošiem mazāk nekā pirms gada, jo mirstība bija divreiz lielāka nekā dzimstība. Savukārt starptautiskās migrācijas rezultātā iedzīvotāju skaits samazinājās par 286 cilvēkiem, kas ir zemākais rādītājs kopš neatkarības atgūšanas. Sabiedrība arī noveco: vidējais iedzīvotāju vecums palielinājies līdz 42,9 gadiem. Latviešu skaits samazinājies par 0,5%, citām tautībām samazinājums bijis lielāks, tāpēc latviešu īpatsvars valstī pieaudzis līdz 63%.

Saeima pagājušajā nedēļā atlika Civilās savienības likuma pieņemšanu, jo Saskaņas, Nacionālās apvienības, ZZS un Neatkarīgo frakcijas deputāti nepiedalījās balsošanā, tāpēc nebija kvoruma. Likums jāpieņem, lai izpildītu Satversmes tiesas spriedumā noteikto likumdevēja pienākumu nodrošināt ikvienas ģimenes, tajā skaitā arī viendzimuma partneru ģimenes, juridisko aizsardzību un sociālās un ekonomiskās aizsardzības un atbalsta pasākumus. Valsts prezidents Egils Levits paziņoja, ka Saeimai ir jāatrod cieņpilns veids, kā īstenot Satversmes tiesas lemto.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu