Krievijas uzvara Zedelgemā • IR.lv

Krievijas uzvara Zedelgemā

7
Tēlnieka Kristapa Gulbja darba "Latvijas stāvstrops" mets. Foto: Paula Čurkste, LETA
Gunārs Nāgels

Beļģija ir pakļāvusies Krievijas propagandai un novākusi 2018.gadā Zedelgemā uzstādīto pieminekli Latvijas stāvstrops brīvībai. Nožēlojami. Ierosinājums veidot un uzstādīt pieminekli nāca tikai un vienīgi no Beļģijas puses, kura pierunāja Latvijas Okupācijas muzeju ziedojumu veidā savākt pieminekļa tapšanai 50 000 eiro. Zedelgemas pašvaldība no savas puses finansēja pieminekli arī ar 50 000 eiro. Tagad paši iniciatori ir nojaukuši pieminekli Brīvībai.

Zedelgemas pilsētas mēra Anikas Vermeulenes 2017.gadā parakstītajā līgumā starp Latvijas Okupācijas muzeja biedrību un Zedelgemas pašvaldību rakstīts: “Piemineklim simboliski jāattēlo brīvības jēdziens un jāatgādina par latviešu (baltiešu) karagūstekņiem, kuri bija ieslodzīti Zedelgemas karagūstekņu nometnē 1945.-1946.gadā, kā arī vēsturiskās Zedelgemas un Latvijas saites, kas izveidojušās no šīs pēckara epizodes. Piemineklim arī jāatsaucas uz Latvijas Brīvības pieminekļa maketu, ko latviešu kara gūstekņi izveidoja Zedelgemas kara gūstekņu nometnē 1945. gada novembrī.”

Anika Vermeulene vēl arvien ir Zedelgemas mērs, un viņas vadītā pašvaldība pieņēma lēmumu vispirms atņemt nosaukumu laukumam Brīvības laukums (Brivibaplein) un pēcāk nojaukt pašu pieminekli.

Krievija un tās atbalstītāji vērsa spēcīgu propagandas kampaņu pret pieminekli jau pirms tā uzstādīšanas. Piemineklis it kā slavējot naciķu kara noziedzniekus. Ja arī Zedelgemā starp latviešu leģionāriem bija atsevišķi kara noziedznieki, tas nekādi nedrīkst atsaukties uz visiem citiem, kuri karoja, ne pret Beļģiju, bet gan pret Latvijas okupētājvalsti Padomju Savienību. Viņu mērķis nebija cīnīties par nacistisko Vāciju vai iekarot svešu zemi, bet gan atvairīt otro padomju okupāciju. Ja vēl būtu izdevies atbrīvot tūkstošus latviešu, kuri bija ieslodzīti Sibīrijas gulagā, tad uzdevums patiešām skaitītos izpildīts.

Diemžēl gulagam drīz vien piebiedrojās vēl desmitiem tūkstošu latviešu, bet jau 1949.gadā Beļģija kļuva viena no pretpadomju alianses NATO dibinātājvalstīm.

Šodien visa pasaule var redzēt, kā uzvedas Krievijas armija tās misijā “atbrīvot” Ukrainu un kāpēc jācīnās pret to. Piemineklis šiem pašiem “atbrīvotājiem” Uzvaras parkā Pārdaugavā ir vienkāršs vēstures viltojums, slavinādams armiju, kuras mērķis bija iekarot Austrumeiropu, nevis to atbrīvot, un kuras organizētā veidā pastrādātie kara noziegumi ir acīm redzami.

Piemineklis Brīvībai Zedelgemā un piemineklis atbrīvotājiem okupantiem Pārdaugavā nav salīdzināmi.

Autors ir laikraksta Latvietis palīgredaktors

Komentāri (7)

QAnon 08.06.2022. 12.17

Latvieši paši vainīgi. Svinot Staļina asiņaino uzvaru, kas 1/3 cilvēces noveda pie bada un vājprātīgu sadistu diktāta un pusi Eiropas krievu necilvēku verdzībā, pār cilvēcību un veselo saprātu, ir nostiprinājuši krieviem pārliecību, ka zvēriski nogalināt desmitiem miljonu cilvēku, bija pareizi. Pilnīgi vienalga, kad to svin 9. 10. vai 8. maijā. Protams izcēlās galējās padibenes, lai viņu dzimtas iznīkst, WWII un staļinisma un GULAG apoloģēti, kas apgānīt 1/4 latviešu un vairākus desmitus miljonu nogalināto eiropiešu piemiņu devās pie Staļina parodijas, viskrieviskākā necilvēka, kādi šodien bradā Cilvēku planētu, Putina. Nav ne mazāko šaubu, ka tikai pateicoties Rietumeiropas, tai skaitā Latvijas, politiķu reverencēm pret Absolūto ļaunumu uz tā asinskāriem nesējiem, krievi , Makrona, Šolca un ASV ģem-parķijas atbalstīti, slepkavojot sievietes un bērnus Ukrainā, uzskata, ka pilda īpašu misiju. Krievi taču nevar būt sliktie, ja jau mūsu politiķi pašu reakcinārākos krievus, proti militāristus, atstāja ar visām ģimenēm Latvijā, apdāvināja nelegāļus ar dzīvokļiem, pieņēma to ērtībām Pilsonības likuma “0” variantu, uztur segredāciju izglītībā, desmitiem Latvijā iesūtīto krievu militāristu, kas zvērējuši mūžīgi nīst visu dzīvo uz planētas, sadevuši amatus, kā piemēram Ļoņkam Kalniņam, NBS utt.
1. Pēc bezprecedenta etnocīda “Baigā gada” latviešiem pēc taisnības pienākas imunitāte pret jebkurām vajāšanām, par to, ko kādam iepatiktos nosaukt par kara noziegumiem.
2. Kamēr par noziegumiem pret cilvēci nav notiesāta krievu pasaule, tā saucamais kolektīvais staļins un kolektīvais putins, visi atzīstami par nevainīgiem.
p.s. Maskavā noteikti bija ļoti apmierināti, kad kremļa pakalpiņi noslepkavoja Latvijas patriotu, Uldi Freimani, vai salauza roku Linardam Grantiņam.

0
0
Atbildēt

0

kolpants 08.06.2022. 17.35

1. Pēc bezprecedenta etnocīda “Baigā gada”

Во-во, вот так и рождаются истории в современной Латвии, что никто в мире, кроме латышей, не подвергался геноциду. Все другие-это мелочи! Вот вывезли 14 000 – это ужасно! А расстреляли 100 000…Ну вот так получилось. То есть можно сказать, что коэффициент “качества” примерно 1 к 7?
Хотя с другой стороны, видя как редакция ИР фактически поощряет такое мнение, не удивительно. Ведь как сейчас популярно говорить-если ты не осуждаешь, значит, поддерживаешь!

0
-1
Atbildēt

1

    QAnon > kolpants 08.06.2022. 21.15

    Ar vienu latviešu bērna asariņu bija pietiekami, lai pēdējo krievu noslīcinātu Japāņu jūrā, bet tādu, kopš Pētera I iebrukuma bija saraudāts vesels okeāns. Šodien nosodīt jau par vēlu, krievi jau sen ir pārgājuši rubikonu. Krievi un tādu bija 99%, kas aplaudēja Putinam par 50 000 čečenu bērnu nomočīšanu atejās, uzkrāva sev atbildību par to noziegumu.
    Par Hitleru. Kaut vai kopā ar marsiešiem, katra krietna latvieša uzdevums bija sist Absolūto ļaunumu un tā nesējus, pēdējās cilvēka pazīmes zaudējušos krievus.

    0
    0
    Atbildēt

    1

    kolpants > QAnon 12.06.2022. 11.02

    А что так стыдливо про крестоносцев при забыл патриот? А, те же правильные оккупанты, хоть и запрещали на латышском говорить)

    0
    0
    Atbildēt

    1

    QAnon > kolpants 12.06.2022. 12.14

    Nav runa par valodu. Neviens Staļina sarīkotā WWII noziegumu mantinieks vispār nedrīkstēja piedzimt, jo visi krievu oficieri un poļitruki, NKVDešņiki: nagu maucēji, zagradotjad ložmetējnieki, Staļina nāves nometņu uzraugi, vēlākais 1943. gadā bija jāsoda ar visbaisāko nāvi par noziegumiem pret cilvēci. Tātad, WWII taisnīga iznākuma rezultātā krievu necilvēku šodien nebūtu, nebūtu bijis miljoni nogalināto Ķīnas, Korejas, Vjetnamas, Afganistānas, Ukrainas, Sīrijas un desmitiem citu valstu zvēriski nogalināto sieviešu un bērnu.

    0
    0
    Atbildēt

    1

    kolpants > QAnon 12.06.2022. 22.23

    А что так стыдливо про крестоносцев не заметили-то?) А, ну это же свои, хозяева.. Им служить почетно, хоть и с руками по локоть в крови.
    Но это ладно, понятно с автором. А вот позиция редакции – это реально круто, “не видим”. Свое не пахнет?

    0
    0
    Atbildēt

    0

kolpants 08.06.2022. 17.31

Viņu mērķis nebija cīnīties par nacistisko Vāciju vai iekarot svešu zemi, bet gan atvairīt otro padomju okupāciju. Ja vēl būtu izdevies atbrīvot tūkstošus latviešu, kuri bija ieslodzīti Sibīrijas gulagā, tad uzdevums patiešām skaitītos izpildīts.

То есть их не волновали те латыши, что были в немецких лагерях? И принося клятву Гитлеру, они вроде как Германии не служили? И сама немецкая оккупация их совершенно не смущала? Может скоро еще начнут расходиться истории, что и про Румбулу они не знали и про латышей в лагерях, которые туда попали за отказ служить в легионе?
А может скоро уже те, кто отказался служить немецким оккупантам, будут объявлены врагами Латвии?
И уж извините, если вы говорите о коллективной ответственности русских за Бучу, то уж будьте последовательны, и примите коллективную ответственность и латышей за Румбулу и операции в Белоруссии.

0
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu