Vāģusmērs no Jaunmīlgrāvja • IR.lv

Vāģusmērs no Jaunmīlgrāvja

Naftas pārstrādes fabrika 20. gadsimta 30. gados. Tās ziedu laiki jau bija aiz muguras
Ingus Bērzons

Zemē, kam savas naftas nav, no Prūsijas nākušā Alfreda Ferdinanda Ēlriha dibinātā ražotne Sarkandaugavas krastā A. Oehlrich & Co., kas padomju okupācijas gados zināma kā Rīgas naftas un eļļas rūpnīca, pirms Pirmā pasaules kara bija viens no eksportspējīgākajiem Rīgas uzņēmumiem

A. Oehlrich & Co. fabrikas īpašnieks un vadītājs pēc Pirmā pasaules kara Oskars Hillerts

Vidzemes gubernatora atļauja Rīgas tirgotājam Ēlriham Hilhenholmā, latviski sauktā par Rutku salu vai Iļķēnsalu, uzturēt ratu smēru fabriku A. Oehlrich & Co. tika dota 1874. gada pavasarī. Tā kļuva par pirmo un vienīgo naftas rafinēriju Latvijas vēsturē un līdz 20. gadsimta sākumam bija vienīgā visā Baltijā, savā nišā ilgu laiku arī lielākā Krievijas impērijā. 

Lai gan Alfreds Ēlrihs bija dzimis 1846. gadā Tornas apgabalā vācu Rietumprūsijā, kas mūsdienās ir daļa Polijas, biznesa darīšanās viņš bieži uzturējās Rīgā. Uzņēmējam dzīvot starp divām valstīm arī tolaik nebija nekas neparasts. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu