Piešķirt prestižu biznesam • IR.lv

Piešķirt prestižu biznesam

Andris Bite. Foto — Reinis Hofmanis
Anda Burve-Rozīte

Jaunais Latvijas Darba devēju konfederācijas prezidents, zivju konservu milža Karavela izveidotājs Andris Bite valdībai liks ar uzņēmējiem rēķināties, bet jauniešus mudinās veidot savu biznesu

Gar milzīgo apaļo sarunu galdu konfederācijas telpās Raiņa bulvārī Andris Bite aizslīd nevērīgi. Tur stils kā no 90. gadiem vēl saglabājies, bet 45 gadus vecais uzņēmējs labprātāk runā pieticīgākā telpu stūrī un bez liekas pompozitātes. 

Kad pirms diviem gadu desmitiem Bite, tolaik jauns uzņēmējs, pārņēma pirmskara Latvijā slaveno skandināvu uzņēmēja Arnolda Sorensena zivju konservu ražotni, kas ar nosaukumu Kaija tika uzturēta arī padomju laikos, tā nīkuļoja. Ar kāpumiem, kritumiem un pat bankrotu viņam izdevies uzņēmumu izvirzīt jomas līderos Eiropā. Nu Karavela apgroza gandrīz 70 miljonus eiro gadā, strādā 46 pasaules valstīs, nodarbina 650 cilvēku, tai pieder četri slaveni zīmoli, bet ar to uzņēmēja ambīcijas nav beigušās. 

Līdztekus sava biznesa attīstīšanai Bite šogad izlēma startēt uz Darba devēju konfederācijas prezidenta amatu, viņa piedāvātais redzējums atšķīrās no leģendārā priekšgājēja Vitālija Gavrilova. Pirmkārt, Bite savā darbībā vairāk vēlas koncentrēties uz iekšpolitiku, tās ietekmi uz Latvijas biznesu. Otrkārt, aktīvāk prasīt valdībai jomas prasību izpildi. Treškārt, mazināt Latvijā populāro stigmu, ka kļūdās tikai neveiksminieki un bankrotēt ir slikti.

Intervijā Bite stāsta par svarīgāko, ko vēlas panākt jaunievēlētajā amatā Latvijas darba devēju labā un kā karš Ukrainā izmainījis mūsu biznesa vides vērtību uzsvarus. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu