Veļas mazgāšana kafijas pauzē • IR.lv

Veļas mazgāšana kafijas pauzē

Ilustrācija — Freepik
Ilze Šķietniece

Strādājot attālināti, iespēju kvalitatīvi pievērsties darbam ietekmē ne tikai sabiedrībā valdošā izpratne par dzimumlomām, bet arī vecāku pienākumi

Nevienlīdzība starp dzimumiem darba tirgū joprojām pastāv, turklāt attālinātais darbs dažus tās aspektus tikai izcēlis. Eurofund pētījums Living, working and Covid-19 (Dzīvošana, strādāšana un Covid-19 — no angļu val.) rāda, ka sievietes darbu mājās izvēlas biežāk nekā vīrieši, taču vienlaikus tas viņām uzliek lielāku slodzi. Paralēli tiešo pienākumu veikšanai bieži vien jātiek galā arī ar saimniecību, bērniem un gados veciem radiniekiem. 

Lai situāciju veiksmīgi risinātu, nepieciešams apzināti pievērsties problēmām un piemēroties visu ģimenes locekļu vajadzībām.

Sievietes dara vairāk

To, ka mājās ir grūti koncentrēties darbam ģimenes pienākumu dēļ, apliecina 7,4 procenti sieviešu un 5,7 procenti vīriešu, rāda Eiropas Savienības statistikas biroja Eurostat dati. Tie apkopoti pagājušā gada februārī un martā, kad aktuāli bija Covid-19 pandēmijas ierobežojumi. To cilvēku vidū, kas attālināti strādā pilnu darba laiku un kam mājās ir mazi bērni, šis rādītājs bija vēl augstāks. 27 procenti sieviešu un 19 procenti vīriešu norādīja, ka ģimenes pienākumi ietekmē darbu. 

Sieviešu vidū šis rādītājs ir augstāks, jo dati apliecina, ka viņas mājsaimniecībā joprojām veic lielāku daļu neapmaksāta darba, tajā skaitā rūpējas par bērniem un gados vecākiem ģimenes locekļiem, gatavo ēst un uzkopj dzīvojamo platību. Sevišķi šī problēma aktualizējās, kad epidemioloģisko ierobežojumu dēļ tika slēgtas skolas un interešu izglītības iestādes, un izteiktāka bija sievietēm ar bērniem, kuri jaunāki par 12 gadiem. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu