No kafijas biezumiem ražo kurināmo • IR.lv

No kafijas biezumiem ražo kurināmo

Koffeco dibinātājs Viktors Krišjansons (pa kreisi) un pētnieks Andrejs Šiškins. Foto — Reinis Hofmanis
Agnese Meiere

Uzņēmums Koffeco no izmantotajiem kafijas biezumiem ražo kurināmās briketes, kas tirdzniecībā parādīsies jau šomēnes

Bieži, tukšojot kafijas automāta biezumu tvertni, iedomājos — cik parocīgi būtu, ja tos pieņemtu veikalā gluži kā plastmasas pudeles. Jo vismaz tādos daudzumos, kā tos ražo mūsu ģimene, biezumus izmest atkritumos ir vienkārši žēl. Reizēm tos izmantoju kā skrubi pirtī vai dušā, bet atlikumu tik un tā ir daudz. Izrādās, ka nākotnes perspektīva ir tieši tāda — kafijas biezumus neizmest, bet izmantot ražošanā. 

Iestājoties par ilgtspējīgu kafijas ceļu arī pēc tās baudīšanas, Latvijas jaunuzņēmums Koffeco no izlietotajiem kafijas biezumiem ražo kurināmās briketes, bet nākotnē arī aizdedzināmās tabletes, vairākkārt lietojamas kafijas krūzes, dakšas un nažus. Kā arī ekstrahēs eļļu kosmētikas ražošanai.

Kur paliek biezumi?

Ideja par kafijas biezumu pārstrādi, stāsta Koffeco dibinātājs Viktors Krišjansons, radusies pavisam nejauši — kafejnīcā draugu kompānijā dzerot kafiju. «Kad kafija bija izdzerta, kāds no draugiem, vēlāk uzņēmuma dibinātājiem, pajautāja — kas notiek ar izlietotajiem biezumiem? Tā kā neviens to nezināja, sākām meklēt internetā,» atklāj Viktors. Sapratuši, ka biezumus var izmantot ne tikai kompostam, ārzemēs ir uzņēmumi, kas no tiem ražo kurināmās briketes, traukus un daudz ko citu. «Drošības labad arī baristam pajautājām, ko kafejnīca dara ar kafijas biezumiem. Noskaidrojām — izmet. Tajā brīdī sapratām, ka kafijas biezumu pārstrāde, iespējams, var kļūt par mūsu biznesu,» paskaidro uzņēmuma dibinātājs. 

Tiesa, pirms sākt to nopietni plānot, pat tālāk domāt, gribējies dzīvē redzēt jau ražošanā esošus prototipus, tāpēc draugi sazinājušies ar kādu kafijas biezumu pārstrādes uzņēmumu Anglijā, kas no tiem ražo kurināmās briketes un piedevu biodīzelim. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu