Sveika un sveiks! • IR.lv

Sveika un sveiks!

Pauls Raudseps

Patriotisms un paaudžu nomaiņa ir tēmas, kuras spilgti izpaužas šajā Ir Nauda numurā.

Žurnāla lielās intervijas varonis Andris Bite iemieso gan vienu, gan otru. Viņš nesen ievēlēts par Latvijas Darba devēju konfederācijas prezidentu un šajā amatā nomainījis Latvijā jau kopš 90. gadiem plaši pazīstamo Vitāliju Gavrilovu. Kā saka Bite, viņš 20 gadus «ēdis zemi», lai padarītu savu zivju pārstrādes uzņēmumu Karavela par trešo lielāko Eiropā, un tagad grib cīnīties par uzņēmējdarbības vides sakārtošanu Latvijā, lai jauniem cilvēkiem būtu vēlme un iespēja šeit taisīt biznesu. Bite savu darbību saredz stingrā saistībā ar Latvijas drošību un attīstību. Sarunu viņš sāk nevis ar sūdzībām par grūtajiem laikiem, bet ar emocionāliem vārdiem par uzņēmēju gatavību palīdzēt Ukrainai. «Mēs Latvijā to gribam darīt! Pēc kara sākuma Ukrainā atguvu ticību cilvēcei,» saka Bite un lepojas, ka «uzņēmēji ātri pieņēma lēmumu, kurā pusē nostāties, turklāt pretēji savām ekonomiskajām interesēm». Agrāk no dažiem uzņēmējiem šādos saspīlētos apstākļos nereti dzirdējām aicinājumus pakārtot politiskos principus ekonomiskajām interesēm, taču Bite cieti deklarē pretējo: «Nē, mēs nestrādāsim austrumu virzienā! Galvā būvējam sienu.»

Arī jaunuzņēmumu vidē pēdējā gada laikā redzams, ka lielām lietām nobriedusi paaudze, kura vēl salīdzinoši nesen spēlējās jaunuzņēmumu smilšu kastē. Tikai 2021. gadā vien Latvijas jaunuzņēmumi piesaistīja tikpat lielas investīcijas — 247 miljonus eiro —, cik iepriekšējos desmit gados, un Latvija ieguva savu pirmo vienradzi Printful. Arī šajā vidē nostiprinās vēlme veicināt kopējo attīstību, nevis tikai rūpēties par savu labumu. Jaunuzņēmumu ekosistēmā šāds lokālpatriotisms vislabāk izpaužas atbalsta tīkla veidošanā, kurā gan ar eņģeļu investoru ieguldīto naudu, gan ar labu padomu, gan ar vērtīgiem kontaktiem sekmīgi jaunuzņēmēji palīdz nozarei augt un attīstīties. Tā tas notika un notiek gan Silīcija ielejā, gan tepat kaimiņos Igaunijā, kur Skype dibinātāji deva būtisku impulsu nozares attīstībai.

Visiem ir skaidrs, ka tuvākā nākotne katram uzņēmumam un valstij kopumā būs izaicinājumu pilna. Lasot žurnālā par mūsu uzņēmējiem, nostiprinās pārliecība, ka grūtības noteikti pārvarēsim.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu