Sapņu dārzi ne tikai atpūtai • IR.lv

Sapņu dārzi ne tikai atpūtai

Monta Kaiva Konovalova

Stikla siltumpilis, oranžērijas, sapņu namiņi — tā dēvē dizaina pērles, kurām ir tikai attāla līdzība ar siltumnīcām dārzeņu audzēšanai

Pēdējos gados strauji pieaugusi tendence skaistajās stikla siltumnīcās ne tikai kaut ko audzēt, bet arī ierīkot atpūtas vietas. Lai gan siltumā lolot ziedus un dārzeņus vēl aizvien ir galvenais stikloto būvju mērķis, namiņus aktīvi izmanto arī dzimšanas dienu, kāzu un citām svinībām, daži pamanās milzu siltumnīcās ierīkot pat naktsklubus. Jā, Ņujorkā atrodas 6000 kvadrātmetru lielizmēra naktsklubs, kas iekārtots milzu siltumnīcā. Bet tepat Eiropā pandēmijas laikā beļģi nākuši klajā ar unikālu ballīšu konceptu — noīrēt privātām ballītēm siltumnīcu. Tomēr līdzīgu atpūtas namiņu siltumnīcā savai ģimenei vai pat peļņas gūšanai var izveidot ikviens. Zinātāji saka — tas nemaz neesot tik sarežģīti.

Kaupēnu oranžērija

Tie, kas redzējuši filmu Mūzikas skaņas, noteikti atceras ainu, kurā Džūlija Endrūsa virpuļo kalnu pakājē ar plaši atplestām rokām un dzied dziesmu The Hills Are Alive, jo apkārtne ir tik brīnišķīga. Aplūkojot Vinetas Radziņas siltumnīcu Cēsu pusē, rodas līdzīga sajūta. Lai gan pavisam neliela un paredzēta tikai sešiem cilvēkiem, viņas skaistumsiltumnīca sniedz iespēju baudīt. Gan gadalaiku miju, gan kopā būšanu ar ģimeni. Drēgnos vakaros siltumam te ienes uguns podu, pavasaros dzer bērzu sulas. Siltumnīcā varot pat nakšņot. 

«Galvenais padoms, ierīkojot siltumnīcu, būtu padomāt, kur ir skats, kur dvēsele dzied,» iesaka Vineta, pēc profesijas ainavu arhitekte. Viņas oranžērija atrodas patiesi skaistā vietā — Kaupēnu ezera piekrastē jeb, kā paši saka, dziļos laukos. Atpūtas zonā ir paštaisīts koka galdiņš un daži krēsli. Iekšā aug pipariņi, tomāti, melone, arī vīnogulāji. Pirms 20 gadiem Vinetas mamma, meitai izejot pie vīra, uzdāvināja viņai vīnogu stādiņu, nu virs griestiem vijas ne tikai kobeja, bet nokarājas arī atplaukusi vīnoga no šī stāda.

Vineta gan stāsta, ka sākotnēji nebija vēlmes siltumnīcā iekārtot greznu atpūtas vietu. Iedvesma namiņa ierīkošanai gūta starptautiskā dārzkopības pasākumā. «Līdzīgi kā māksliniekiem ir Venēcijas biennāle un kinomīļiem Oskaru ceremonija, ainavu arhitektiem ir Čelsijas ziedu šovs,» Vineta skaidro, mudinot ikvienu dārza interesentu kaut reizi dzīvē apmeklēt šo pasākumu. Tur, pašā Londonas sirdī, dārznieki un interesenti no visas pasaules ik gadu pulcējas, lai iedvesmotos no neparastiem konceptiem. «Tas notiek katru gadu maija otrajā pusē, un to apmeklēt var ikviens.» Pēc britu parauga arī Vineta kopā ar vīru no veciem ķieģeļiem savā siltumnīcā izveidojusi betona mūrīti. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu