Ukraiņi nenoliks ieročus • IR.lv

Ukraiņi nenoliks ieročus

2
Olga Rudenko. Foto — Kristīne Madjare
Jana Altenberga

Kyiv Independent galvenā redaktore Olga Rudenko (33) par neatkarīga medija izveidi trīs mēnešus pirms kara, prezidenta Zelenska pārvērtībām un Ukrainas cīņu līdz uzvarai

Trausla un mazītiņa, bet katra viņas šūna izstaro spēku un apņēmību. Kaut gan ir kara laiks un Olgai Rudenko jāvada 20 žurnālistu komanda, viņa ieradusies Rīgā uz starptautisku mediju konferenci, lai pastāstītu, kā pērn novembrī radās Kyiv Independent. 

Tieši šis angļu valodā rakstošais neatkarīgais medijs kļuvis par būtisku informācijas avotu daudziem, kas pasaulē seko kara norisei Ukrainā. Ar pūļa finansējumu savai darbībai savākuši aptuveni divus miljonus dolāru, bet sekotāju skaitu tviterī strauji uzaudzējuši no pārdesmit tūkstošiem līdz diviem miljoniem. 

Četri Kyiv Independent žurnālisti iekļauti Forbes 30 under 30 industrijas līderu sarakstā, kolēģis Iļja Ponomarenko kļuvis par populārāko kara reportieri, bet galvenā redaktore Olga Rudenko nonākusi uz žurnāla Time vāka.

Kā sākās tava karjera žurnālistikā?
Sākumā gribēju būt zinātniece, tad juriste, bet 16 gados radās doma par žurnālistiku. Domāju — varēšu rakstīt un satikt interesantus cilvēkus, bet galvenais — nebūs jāmācās matemātika. Iestājos Dnipro Universitātē, bet bija sajūta, ka tur pat eksāmeni bija viltoti, valdīja korupcija. Kad nokļuvu uz Time vāka, universitāte soctīklos lielījās ar absolventiem, bet es nodomāju — nē, draudziņi, jums ar šo sasniegumu nav nekāda sakara, studijas bija briesmīgas.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu