Kā rakstīt kara apstākļos? • IR.lv

Kā rakstīt kara apstākļos?

4
Laura Brokāne. Foto — Kristīne Madjare
Agra Lieģe-Doležko

Linarda Tauna simtgade, ukraiņu rakstnieces Rīgā un mūsdienu kopienas — par interneta žurnāla Punctum festivālu stāsta redaktore un festivāla rīkotāja Laura Brokāne 

Festivāls, kurš notiek jau piekto gadu, sākotnēji radās kā interneta žurnāla Punctum redaktoru komandas vēlme satikt lasītājus ārpus žurnāla formāta — tas bija neformāls pasākums šauram domubiedru lokam. Taču pāris gadu laikā tas ir izaudzis par starptautisku festivālu ar plašu, starpdisciplināru pasākumu programmu un nozīmīgiem ārzemju sadarbības partneriem. 

Šogad pirmo reizi festivāls iekļauts Eiropas lielākajā dzejas tīklā Versopolis, kas dod iespēju uz Latviju atbraukt ārzemju autoriem. Festivāls veicina starpnozaru sadarbību, izceļ sociālpolitiskus kultūras dzīves procesus un ļauj literatūras klasiķus ieraudzīt citā gaismā.

Parasti festivāla centrā ir kāda pazīstama latviešu autora atcere. Kā ir šogad?
Viena no centrālajām tēmām ir trimdas dzejnieka, izcilā modernista Linarda Tauna simtgade. Taču Ukrainas kara ēnā es tās nesauktu par dzimšanas dienas svinībām, drīzāk Tauna biogrāfija un trimdas dzeja kļūst par atskaites punktu, lai runātu par aktuālo — kāda ir rakstnieka loma kara apstākļos, ko rakstniekam dod darbošanās literārā kopienā gan krīzes, gan miera laikā, kādas interesantas literāras kopienas darbojas šobrīd un kādas ir viņu idejas par nākotni. 

Manuprāt, kopiena ir atslēgas jēdziens, lai varētu domāt par nākotni bez nenovēršamās apokalipses noskaņas. Ukraiņu vienotība apliecina, ka kopienai ir pa spēkam mainīt pasauli. Tāpēc nolēmām, ka fokusēsimies uz to, lai festivālā piedalītos pēc iespējas vairāk ukraiņu rakstnieču, un tas ir izdevies — pie mums viesosies piecas literātes no Ukrainas. Festivālā šis klātbūtnes efekts šķita īpaši nozīmīgs — tas, ka vēl vakar autores Kijivā slēpās no bumbām vai piedalījās brīvprātīgajā darbā, lai palīdzētu armijai, bet šodien mums ir iespēja viņas satikt, klātienē dzirdēt lasījumus un uzklausīt viņu pieredzi, kā tas ir — rakstīt kara apstākļos, stāstīt par notiekošo pasaulei.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu