«Vislabākais ir pēctecība» • IR.lv

«Vislabākais ir pēctecība»

2
Ilze Indriksone. Foto — Kristīne Madjare
Jana Altenberga

Enerģētiskā neatkarība, kas praktiski nozīmē sagatavoties apkures sezonai, — tas ir galvenais jaunās ekonomikas ministres Ilzes Indriksones uzdevums līdz vēlēšanām

Pēc politiskās vētras valdībā Ekonomikas ministrijā pārmaiņas ir līganas — ministra portfeli pārņem līdzšinējā parlamentārā sekretāre. Ar viņu tiekamies pirmdien Ekonomikas ministrijas sanāksmju telpā. Uz mums lūkojas visu iepriekšējo ministru fotogrāfijas, un, lai gan Ilzes Indriksones (NA) apstiprināšana amatā vēl tikai gaidāma ceturtdien, viņa jau šķiet iejutusies un par saviem plāniem runā nākotnes, ne vēlējuma formā.

Kāda šobrīd ir valdības stabilitāte, un kā «turbulence» koalīcijā tikai dažus mēnešus pirms vēlēšanām ietekmēs jūsu darbu ministres amatā?
Valdība ir stabila, un es domāju, ka nostrādās līdz vēlēšanām. Svarīgi ir spēt sadarboties jebkuros apstākļos un arī atzīt savas kļūdas. Pēdējie notikumi, kad par sodu Nacionālajai apvienībai tika atlaists ministrs, par labu sadarbībai nenāk, bet mēs visi apzināmies, cik svarīga Latvijai šobrīd ir gan ekonomika, gan drošība, līdz ar to emocionālās lietas jānoliek malā, un jāturpina strādāt. 

Vai jūs kā valdes locekle arī atbalstījāt NA ultimāta izvirzīšanu premjeram? Kā šis solis atbilst sadarbības līguma principiem — koleģialitāte un partneru solidāra atbildība par valdības darba rezultātiem?
Noteikti tas atbilst līgumam, jo valdes lēmums par demisijas pieprasījumu koalīcijā bija savlaicīgi zināms. Situācija bija tik ļoti saasināta, ka citu risinājumu faktiski nebija.

Kariņš kritizēja ministra Vitenberga pakļaušanos uzņēmēju lobijam. Vai piekrītat premjerministra secinājumam, ka «ministram ir jāvada nozare, nevis nozarei ministrs»?
Manuprāt, ministrs ļoti strukturēti un cieši sadarbojās ar nozarēm. Kurš cits iestātos par Latvijas uzņēmējiem kovida ierobežojumu apstākļos, ja ne ekonomikas ministrs? Jo jebkuriem ierobežojumiem, kas neļauj strādāt, ir jānāk pretī atbalsta instrumentiem, tas ir pašsaprotami. Un mēs NA to turpināsim atbalstīt, ja nāksies vēl kādreiz līdzīgus lēmumus pieņemt.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu