Karš Ukrainā. 13. nedēļas galvenie notikumi • IR.lv

Karš Ukrainā. 13. nedēļas galvenie notikumi

Krievijas karavīrs Vadims Šišimarins Kijivas tiesā, kas viņam piesprieda mūža ieslodzījumu par civilpersonas nogalināšanu. Foto — Scanpix

1. Uzbrūk Donbasam
Krievija palielinājusi operāciju intensitāti Donbasā, cenšoties ielenkt lielāko Luhanskas apgabala pilsētu Severodonecku, kā arī Lisičansku un Rubižni, teikts jaunākajā izlūkdienestu informācijā, kuru publicējusi Lielbritānijas Aizsardzības ministrija. Luhanskas apgabala gubernators paziņojis, ka civiliedzīvotāju evakuācija no Severodoneckas esot nokavēta. Ukrainas ārlietu ministrs Dmitro Kuleba Krievijas uzbrukumu Donbasam salīdzinājis kā lielāko Eiropā kopš Otrā pasaules kara. Viņš aicinājis Ukrainai piegādāt kara tehniku, kuras Krievijai esot 20 reižu vairāk. Savukārt Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis pirmdien paziņoja, ka Krievija Donbasā sarīkojusi slaktiņu, mēģinot iznīcināt visu dzīvo.

2. Liktenis neskaidrs
No aplenktās Mariupoles tērauda rūpnīcas Azovstaļ uz Krievijas kontrolētajām teritorijām kopumā izvests aptuveni tūkstotis Ukrainas karavīru. Viņi 82 dienas piesaistīja daudz lielākus pretinieka spēkus un tādējādi ļāva Ukrainas armijai pārgrupēties. Krievija ziņo, ka Azovstaļ aizstāvji ievietoti cietumā Donbasa teritorijā, bet 51 karavīrs — ārstniecības iestādē. Kas notiks ar Ukrainas aizstāvjiem, nav skaidrs — Ukraina cer karavīrus apmainīt pret Krievijas gūstekņiem, bet Krievijas ziņu aģentūra pirmdien vēstīja, ka viņus plāno tiesāt par «nacistu noziegumiem» Doneckas separātistu teritorijā.

Krievu okupanti Mariupolē pabeiguši 16. martā sabombardētā Dramatiskā teātra drupu novākšanu un aizveduši bojāgājušo līķus, pavēstījis Mariupoles mēra padomnieks Petro Andrjuščenko. Līdz ar to izmeklētāji vairs nevarēs uzzināt, cik daudz teātra ēkā patvērumu meklējušo cilvēku gāja bojā krievu raķetes trieciena rezultātā.

3. Kritušo skaits tuvojas 30 000
Ukrainā līdz otrdienas rītam krituši aptuveni 29 350 Krievijas karavīru, pavēstīja Ukrainas armijas ģenerālštābs. Krievija kopš iebrukuma Ukrainā izšāvusi 2275 raķetes un veikusi vairāk nekā 3000 aviācijas triecienu ar lidmašīnām un helikopteriem, pirmdien vēstīja Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu