Ukrainas standarti • IR.lv

Ukrainas standarti

Orisja Luceviča. Zīmējums — Ernests Kļaviņš
Aivars Ozoliņš

Pēc kara Ukraina būs demokrātiska, tiesiska un no korupcijas brīva valsts, ir pārliecināta Chatham House pētniece Orisja Luceviča

Lennarta Meri konferencē šoreiz galvenais diskusiju temats bija, protams, Krievijas karš pret Ukrainu. Par to Tallinā sarunājos ar Orisju Luceviču, kura domnīcā Chatham House vada Ukrainas forumu.

Šī bija mūsu otrā saruna «konferenču kuluāros». Iepriekšējā reizē runājām 2019. gadā Rīgas konferences laikā, dažus mēnešus pēc tam, kad Ukrainā par prezidentu bija ievēlēts aktieris Volodimirs Zelenskis. «Mani pašu izbrīnīja, ka kara laikā, kad prezidents ir augstākais militārais pavēlnieks, cilvēki uzticējās šādai personai,» viņa tolaik teica.

Tāpēc tagad vaicāju, vai ukraiņi ir tik viedi, vai arī tā ir laimīga apstākļu un personības īpašību sakritība, ka Zelenskis izrādījās esam īstais cilvēks īstajā vietā un laikā.

«Varbūt dzīvei ir vairāk iztēles nekā mums,» Luceviča bilst. Kad ukraiņi balsoja par Zelenski, cilvēki bija piekusuši no kara un arī no prezidenta Petro Porošenko pretkara retorikas, tāpēc izvēlējās kaut ko citu. Taču Zelenskis, kurš vēlējies «ātrus rezultātus bez visām tām institūcijām», demokrātiskā sistēmā neesot juties ērti — «partiju konkurence, konsensa meklēšana nav viņam īpaši komfortabla atmosfēra, teiksim godīgi». Toties kara apstākļos demokrātiskās procedūras mazāk strādā, lēmumus var pieņemt ātri.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu