"Bellingcat" pētnieks: Par Krievijas noziegumiem Ukrainā pasaulei būs liels šoks • IR.lv

“Bellingcat” pētnieks: Par Krievijas noziegumiem Ukrainā pasaulei būs liels šoks

Hristo Grozevs. Publicitātes foto

Kad tiesā nonāks atklātībā Krievijas kara noziegumi Ukrainā, šoks civilizētajai pasaulei būs vēl daudz lielāks nekā līdz šim, uzskata pētnieciskās žurnālistikas organizācijas Bellingcat ietekmīgākais izmeklējošais žurnālists Hristo Grozevs. Viņš ir sarunājies ar starptautiskajiem kara noziegumu izmeklētājiem, kuri grib palīdzēt Ukrainai. Ar visu viņu pieredzi izmeklētājiem bija nepieciešama psihoterapija pēc redzētā Ukrainā. Izmeklētāji ir redzējuši daudz briesmīgākas lietas par ielās izmētātiem līķiem — spīdzināšanas kambarus, simtiem līķu istabās, noslepkavotas veselas ģimenes, ieskaitot bērnus.

Žurnālā Ir Grozevs stāsta ne tikai par to, bet arī izsaka savas prognozes, kas notiek Kremļa aizkulisēs un sniedz ieskatu Krievijas drošības dienestu darbībā.

Grozevs uzskata, ka galma apvērsuma varbūtība Kremlī ir krietni liela: “Zinu, ka jau piecus gadus ir runas par galma apvērsumu, jo Putins silovikiem izmaksā pārāk daudz. (Krievijā par silovikiem sauc drošības dienestu struktūru pārstāvjus — red.) Viņiem kļūst neērti dzīvot šajā FSB valstī, jo Putina draugi ir pārāk alkatīgi, viņš pārāk daudz viņiem atdod. Jocīgi, ka siloviki nevainoja alkatībā Putinu, bet viņa draugus.”

Gan siloviki, gan oligarhi Krievijā pašlaik ir nelaimīgi, jo ir zaudējuši 80% bagātības un 100% dzīvesstila. Grozevs domā, ka “tāpēc šobrīd iespējamāka nekā jebkad agrāk ir alianse starp oligarhiem un tiem silovikiem, par kuru neapmierinātību nav šaubu. Vēsturē reti ir tādi gadījumi, kad izdzīvo diktators, kurš liek pilnīgi visai savai elitei maksāt tik augstu cenu un nav iepriekš ar viņiem par to vienojies”.

Visu interviju lasiet žurnālā Ir šeit.

Pagaidām nav neviena komentāra

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu