Radars pasaulē • IR.lv

Radars pasaulē

Sestdien Eirovīzijas dziesmu konkursā uzvarēja Ukrainas grupa Kalush Orchestra, kura aicināja Eiropu atbalstīt Mariupoles aizstāvjus. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis teica, ka izdarīs visu, lai kādreiz konkurss notiktu Mariupolē. Eirovīzijas konkursā 2. vietā ierindojās Lielbritānijas dziesma, bet trešā palika Spānija. Ukraiņu etnorepa grupai maksimāli iespējamo punktu skaitu piešķīra skatītāji 30 valstīs. Kopumā konkursā piedalījās un balsoja 40 valstis. Attēlā: Kalush Orchestra sagaidīšana 16. maijā Krakovecas ciemā, uzreiz pēc robežas šķērsošanas no Polijas. Foto – Scanpix

Nedēļas notikumi pasaulē

No aplenktās Mariupoles tērauda rūpnīcas Azovstaļ pirmdien tika evakuēti 264 Ukrainas karavīri, paziņoja Ukrainas aizsardzības ministra vietniece Hanna Maļara. Kauja par Mariupoli beigusies, okupanti pēc nedēļu ilgas bombardēšanas ieņēmuši pēdējo cietoksni. Pilsētas aizstāvji ir izpildījuši pavēli, 82 dienas piesaistījuši daudz lielākus pretinieka spēkus un tādējādi ļāvuši Ukrainas armijai pārgrupēties.

Gan Somija, gan arī Zviedrija paziņojušas, ka iesniegs iestāšanās pieteikumu NATO. Svētdien par to vienojās Somijas prezidents Sauli Nīniste un valdība. Zviedrija savu lēmumu paziņoja pirmdien. Turcija atbalstīšot Zviedrijas un Somijas iestāšanos NATO, tikai ja tās pārstās atbalstīt Kurdistānas Strādnieku partiju un atcels eksporta ierobežojumus aizsardzības sektorā. Visām 30 NATO dalībvalstīm jāpiekrīt jaunu valstu uzņemšanai aliansē. Pirmdien Krievijas prezidents Vladimirs Putins pateica, ka Krievijai nav nekādu problēmu ar Somijas un Zviedrijas pievienošanos NATO, taču militārās infrastruktūras paplašināšana noteikti izsauktu reakciju. Viņš Maskavā bija saaicinājis Kolektīvās drošības līguma organizācijas valstu vadītājus.

Lielbritānijas premjerministrs Boriss Džonsons pagājušajā nedēļā ar Somijas un Zviedrijas augstākajām amatpersonām parakstīja drošības vienošanās, kas paredz Lielbritānijas militāro palīdzību uzbrukuma gadījumā abām Ziemeļvalstīm.

Eiropas Savienības (ES) Ministru padome apstiprinājusi ceturto palīdzības paketi Ukrainai 500 miljonu eiro apjomā, kas paredzēta ieroču iepirkšanai un citām aizsardzības vajadzībām, paziņoja ES augstais pārstāvis ārlietās un drošības politikas jautājumos Žuzeps Borels. Taču ES ārlietu ministri pirmdien nevienojās par sesto sankciju paketi pret Krieviju. Ungārija nepiekrīt Krievijas naftas embargo.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu