Traktors nošķūrē arī ministrus • IR.lv

Traktors nošķūrē arī ministrus

Pretēji drošības dienestu aicinājumam Ukrainas kara upuru piemiņas dienā nepulcēties pie padomju režīma memoriāliem, daudzi cilvēki 9. maijā vienalga bija ieradušies nolikt ziedus pie pieminekļa Uzvaras parkā. Foto – LETA
Jana Altenberga

Nekārtības pie okupācijas pieminekļa sašūpo valdību

No ziedu nolikšanas līdz divu ministru portfeļu nolikšanai — tāda pagaidām ir bilance pēc notikumiem pie pieminekļa Uzvaras parkā Rīgā, kur policija pagājušajā nedēļā nespēja ātri tikt galā ar nelielu, taču agresīvu cilvēku pūli.

Lai gan 9. maijā ziedu nolikšana noritēja salīdzinoši mierīgi, nākamajā rītā to nošķūrēšana ar traktoru strauji mainīja notikumu gaitu. Ar sociālajos tīklos izplatīto video satracinātie nāca atjaunot «ziedu paklāju», un vakarā policija vairākas stundas nerīkojās pietiekami izlēmīgi, lai apturētu likumpārkāpumus — kara slavināšanu, padomju «uzvaras» dziesmu dziedāšanu un Krievijas agresijas attaisnošanu Ukrainā.

11. maijā kārtība bija atjaunota, pieminekļa teritorija pilnībā nožogota un turpmākas nesankcionētas pulcēšanās pilsētā vairs netika pieļautas — policija iedarbināja «nulles tolerances» pieeju. Taču Nacionālā apvienība nolēma, ka ir īstais brīdis sašūpot valdības stabilitāti, izvirzot ultimātu — vai nu aiziet iekšlietu ministre Marija Golubeva (A/Par), vai apvienība atstāj valdību. Rezultātā premjers Krišjānis Kariņš (JV) nolēma, ka amats jāzaudē diviem ministriem — Golubevai jāuzņemas politiskā atbildība par pieļautajām nekārtībām, bet NA jāsaņem sods par koalīcijas partneru šantažēšanu. Līdz ar to nosacīts līdzsvars koalīcijā pirmdien tika atjaunots un visi partneri apliecināja rūpes par valstisko stabilitāti.

Taču kā šī situācija eskalējās? Ir rekonstruē svarīgāko notikumu gaitu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu