Karš Ukrainā. 12. nedēļas galvenie notikumi • IR.lv

Karš Ukrainā. 12. nedēļas galvenie notikumi

Krievijas Aizsardzības ministrijas izplatīta video ekrānuzņēmumā redzama no Azovstaļ evakuēto ievainoto ukraiņu karaviru pārmeklēšana 17. maijā. Foto — Scanpix

Evakuē Mariupoles aizstāvjus

No aplenktās Mariupoles tērauda rūpnīcas Azovstaļ pirmdien tika evakuēti 264 ievainotie Ukrainas karavīri, paziņoja Ukrainas aizsardzības ministra vietniece Hanna Maļara. 53 smagāk ievainotie aizvesti uz uz Novoazovsku, vēl pārējie uz Olenivku. Abas šīs vietas atrodas Krievijas armijas kontrolē. Maļara teica, ka tiek plānota gūstekņu apmaiņa un cer arī uz pārējo Mariupoles aizstāvju evakuāciju.

Lai gan kaujā par Azovstaļ Krievija guvusi pārsvaru, Mariupoles aizstāvji ir izpildījuši pavēli, 82 dienas piesaistot lielus pretinieka spēkus un tādējādi ļaujot Ukrainas armijai pārgrupēties. Ukrainas Ģenerālštābs paziņoja, ka viņi ir mūsu laika varoņi, uz mūžiem paliks vēsturē.

Negūst stratēģisku pārsvaru

Pēc pārgrupēšanās pagājušajā mēnesī Krievija līdz šīs nedēļas sākumam Ukrainā nebija guvusi nevienu stratēģisku pārsvaru, bet cietusi milzīgus zaudējumus. Iebrucēji, iespējams, ir zaudējuši trešdaļu sauszemes karaspēka, kas iesaistīts kaujās Ukrainā, svētdien paziņoja britu izlūkdienests. Visticamāk, Krievijai trūkst arī kaujas spējīgu rezervistu, ziņo ASV Kara izpētes institūts. Turklāt Krievija varētu būt atteikusies no plāna ielenkt tūkstošiem Ukrainas karavīru no Izjumas līdz Doneckai, tā vietā koncentrējot spēkus Luhanskas apgabala pilnīgai sagrābšanai. Vismaz tādus plānus atklājis Luhanskas apgabala gubernators Serhijs Haidajs. Savukārt Ukraina paziņoja, ka iebrucēji Harkivas apgabalā ir atspiesti līdz Krievijas robežai.

Kaunpilna sakāve

Krievijas armijas pavēlniecība 11. maijā uz pārceltuvi pār Siverskijdonecas upi Luhanskas apgabalā nosūtīja aptuveni 550 karavīru, lai tie aplenktu Ukrainas spēkus. Kad iebrucēji mēģināja forsēt upi, ukraiņi viņus sakāva — nogalināti un ievainoti vairāk nekā 440 karavīri, sadragāti pontontilti un tehnika.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu