Labāk gulēt, labāk dzīvot • IR.lv

Labāk gulēt, labāk dzīvot

Foto – Freepik
Marija Leskavniece

Kvalitatīvs naktsmiers ir labas pašsajūtas lielākais balsts. Tāpat kā rūpējamies par ķermeņa tīrību, jādomā arī par miega higiēnu

Gulēt ir tikpat svarīgi kā elpot, pārliecināti saka pediatre un miega speciāliste Marta Celmiņa. «Mūsu kultūrā ir iestrādājusies izpratne, ka miegs ir laiks, kurā tikai atpūšamies, bet tas ir ļoti nepieciešams izdzīvošanai.» Miegs ir nevis pasīvs, bet pat ļoti aktīvs process — guļot organismā notiek ļoti daudz, viņa stāsta. No smadzenēm tiek izvadīti toksiskie vielmaiņas galaprodukti, atjaunojas un aug šūnas, tas nepieciešams visa organisma veiksmīgai darbībai!

«Miega trūkumu var pielīdzināt alkohola reibumam,» stāsta ārste. «Ja cilvēks nav gulējis vismaz septiņas stundas, viņa koncentrēšanās spēja un reakcija ir tikpat «laba» kā cilvēkam, kurš ir 0,5 promiļu reibumā. Ja gulējis tikai 4—5 stundas — tādam, kas ir 1 promiles reibumā.» Ja neguļam pietiekami, pasliktinās arī imūnā funkcija. Pētījumi pierāda, ka tie, kas guļ mazāk, ir krietni uzņēmīgāki pat pret salīdzinoši nekaitīgiem vīrusiem.

Pediatre un miega speciāliste Marta Celmiņa: «Man ir bijuši pacienti, kuri pēc ārstēšanas saka: es nezināju, ka var justies tik labi!». Foto no privātā arhīva

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu