Cik tālu ir par tālu? • IR.lv

Cik tālu ir par tālu?

Tautumeitas nebalstās tikai uz tautasdziesmu grāmatiņām vai labi zināmu Dziesmusvētku repertuāru, bet rūpīgi cenšas izpētīt Latvijas etnofolkloras mantojumu. Publicitātes foto
Jānis Žilde, TVNET žurnālists, mūzikas kritiķis

Grupas Tautumeitas jaunais albums nobalansē uz trausla asmens

Latviešu tautas mutvārdu daiļrade glabā sevī daudzus dārgumus, ir tikai jāprot tos atrast un no jauna izstāstīt vai izdziedāt. Atcerēsimies kaut vai demogrāfa Ilmāra Meža folkloras ekspedīcijās Sventājā 80. gados pierakstīto dziesmu Ai jel manu vieglu prātu (oriģinālā Aijā, manu dumju prātu), kuru 1997. gadā grupa Jauns Mēness iekļāva populārajā albumā Garastāvoklis.

Līdzīgs pētnieka gēns piemīt arī māsām Rancānēm — Asnatei un Aurēlijai, kuras augušas folkloristu ģimenē, vēlāk studējušas etnomuzikoloģiju un pirms vairāk nekā pieciem gadiem nodibināja ansambli Tautumeitas. Sākumā a cappella, bet pēc iepazīšanās ar kontrabasistu Staņislavu Judinu (viņš, starp citu, popdziesmas Uzmini nu autors) arī ar pavadošo sastāvu. Meitenes strauji guva panākumus — gan pateicoties lieliskiem albumiem, gan dalībai TV šovā X-faktors.

Tautumeitas nebalstās tikai uz tautasdziesmu grāmatiņām vai labi zināmu Dziesmusvētku repertuāru, bet rūpīgi cenšas izpētīt Latvijas etnofolkloras mantojumu. Asnate ir teikusi, ka regulāri dodas uz arhīvu, nacionālās bibliotēkas folkloras krātuvi, kur aizrautīgi gremdējas folkloras ekspedīcijās iemūžinātajos teicēju audioierakstos. Par «meža princesi» dēvētā teicēja Marija Golubova dzirdama arī vienā no Tautumeitu jaunā studijas veikuma Skrejceļš dziesmām.

Darbs ar albumu aizsākās uzreiz pēc 2018. gada debijas ieraksta un 2019. gada autentiskā folka ieskaņojuma Dziesmas no Aulejas, kurā Asnate īstenoja sava bakalaura darba tēmu Aulejas laika «bolsu» stilistika — ierakstīja dziesmas, ko izpilda etnogrāfiskais ansamblis Aulejas sievas nelielā ciematiņā Latgalē.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu