Krievi ar dzīvībām tērē ukraiņu munīciju • IR.lv

Krievi ar dzīvībām tērē ukraiņu munīciju

Jānis Sārts. Foto – Kristīne Madjare
Nellija Ločmele

Jānis Sārts atgādina svarīgu Baltijas valstu uzdevumu Ukrainas karā — neļaut īsredzībai Rietumu valdībās dominēt pār stratēģisko domāšanu

Ukraiņu bažas par iespējamu kodoltriecienu Kijivai un Rietumu analītiķu prognozes par vispārējas mobilizācijas izsludināšanu Krievijā 9. maijā — tas viss izrādījās tukšas runas. «Uzvaras dienas» parāde Maskavā šogad bija daudz klusāka, toties artilērijas dārdi Ukrainas frontē nerimst. Kādi ir Krievijas mērķi un izredzes tos sasniegt, un kas vēl jādara Rietumiem, lai tuvinātu Ukrainas uzvaru?

Ir turpina intervēt militārās jomas speciālistus, kas izskaidro notiekošo un iezīmē nākotnes scenārijus. Šo pirmdien runājām ar bijušo Aizsardzības ministrijas valsts sekretāru, tagad NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centra direktoru Jāni Sārtu.

9. maija parāde Sarkanajā laukumā beidzās bez kara pieteikuma Ukrainai un mobilizācijas izsludināšanas, par ko bija bažas Rietumos. Putins runā Ukrainu pat nesauca vārdā, piesauca tikai Donbasa aizstāvēšanu pret banderoviešiem. Kādi ir jūsu galvenie secinājumi par to, ko redzējām un ko nesagaidījām parādē?
Jau pagājušās nedēļas beigās saklausīju Kremļa retorikas mīkstināšanos informācijā, kas mērķēta Rietumu lēmumu pieņēmēju auditorijām. Putina runa principā bija tajā pašā virzienā. Sadzirdēju mēģinājumu taisnoties, ka tas bija pareizs solis. Šī runa noteikti atainoja, ka Krievijai viss nav labi. Un ir nojauta, ka cilvēki to saprot.

Kas attiecas uz vispārējo mobilizāciju, kara pasludināšana neko diži nemainītu, jo viņi sevi neierobežo likumiskos rāmjos un slēpto mobilizāciju cenšas veikt. Liela apmēra mobilizācija vienmēr ir arī ļoti liels sociāli ekonomisks risks Kremlim, līdz ar to ir loģiski, ka nedzirdējām ne vienu, ne otru.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu