Karš Ukrainā. 11. nedēļas notikumi • IR.lv

Karš Ukrainā. 11. nedēļas notikumi

8. maijā ar medaļu no Ukrainas prezidenta Volodimira Zelenska tiek godināts sunītis Patron, kas palīdz sapieriem atmīnēšanas darbos. Foto — Scanpix

Paātrinās militārās piegādes
ASV prezidents Džo Baidens parakstījis Lendlīzes likumu, kas ļaus paātrināt militārās tehnikas piegādes Ukrainai un Austrumeiropai. Tas veidots pēc Otrā pasaules kara programmas parauga, kas palīdzēja Eiropai pretoties Hitleram. ASV Kongress arī atbalstījis 39,8 miljardu dolāru lielu papildu palīdzību Ukrainai.

Ukrainas ārlietu ministrs Dmitro Kuleba intervijā laikrakstam Financial Times izteicies — ja Ukrainas armija uzvarēs kaujā par Donbasu, Kijiva vēlēsies atbrīvot visu valsts teritoriju. Ministrs norādīja, ka Ukrainas skatījums uz uzvaru karā attīstās.

Krievijai jau 26 000 kritušo
Krievijas karaspēka zaudējumi Ukrainā līdz otrdienas rītam sasnieguši aptuveni 26 000 karavīru, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs.

Krievijas bruņotie spēki pastiprinājuši uzbrukumus apdzīvotajām vietām Ukrainas dienvidos un austrumu daļā, savukārt ukraiņu spēki veic pretuzbrukuma darbības Harkivas un Izjumas virzienos. Tikmēr Baltkrievijas diktators Aleksandrs Lukašenko intervijā The Associated Press paudis izbrīnu par Krievijas «operācijas» ieilgšanu un kategoriski noraidījis kodolieroču lietošanu šajā konfliktā — gan tāpēc, ka Baltkrievija esot «tepat blakus, nevis pāri okeānam kā ASV», gan arī tāpēc, ka trieciens varot Zemi izsist no orbītas «un mūsu bumbiņa aizlidos nezin kur».

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu