Čika diena • IR.lv

Čika diena

Pauls Raudseps

Putins 9. maijā par uzvaru runāja tikai pagātnes formā

Tanki un raķetes rībina Sarkanā laukuma bruģi. Ierindā saslēgti kareivji maršē, augsti cilājot stulmu zābakus. Tribīnē parādās Krievijas Federācijas prezidents, bruņoto spēku virspavēlnieks Putins un paziņo…

Šī teikuma turpinājums jau labu laiku nodarbināja daudzu prātus. Kad Krievijas ofensīva pie Kijevas atdūrās pret ukraiņu prasmīgās varonības mūri un nespēja izrauties no pašu krievu brutālās nekompetences dubļiem, gandrīz visiem kara vērotājiem un analītiķiem likās skaidrs, ka Putinam tomēr līdz režīma svarīgākajiem ideoloģiskajiem svētkiem — 9. maijam — būs nepieciešams tautai pasniegt kādu īstu vai izdomātu uzvaru, lai apliecinātu Krievijas diženumu un spēku.

Taču uzbrukums Donbasā buksēja, Mariupoles «nacisti» nepadevās, un ukraiņi sāka lēnu, bet efektīvu operāciju, lai atstumtu krievus no Harkivas. Sāka rasties jaunas hipotēzes. Pa Sarkano laukumu dzīs ukraiņu karagūstekņus, kā pēc Otrā pasaules kara notika ar vāciešiem. Krievijas prezidents izmantos svētku pacēlumu, lai formāli pieteiktu karu Ukrainai vai lai anektētu Donbasu, vai, kā minēja Lielbritānijas aizsardzības ministrs, izsludinātu vispārējo mobilizāciju, vai lai sakāpinātu pret ASV un NATO vērsto retoriku un vēl skaidrāk piedraudētu ar kodolieročiem.

Eskalācijas gaidas pastiprināja Rietumu aizvien aktīvākā rīcība un stingrākie paziņojumi. ASV aizsardzības ministrs Ostins Kijivā apliecināja, ka Amerikas mērķis ir tiktāl novājināt Krieviju, lai tā vairs nespētu atkārtot tādu agresiju, kādu sākusi pret Ukrainu, un prezidents Baidens apņēmās sniegt vēl desmitiem miljardu dolāru vērtu militāru un humānu palīdzību. Vācija beidzot nolēma sūtīt Ukrainai smagos ieročus, bet frontē jau sāka ierasties amerikāņu sūtītās smagās haubices. Gandrīz katru dienu Kijivā vizītē ieradās kāds Rietumvalstu līderis, lai apliecinātu solidaritāti ar agresijas upuri. Presē parādījās ziņas, ka ASV izlūkdienestu sniegtā informācija ļāvusi ukraiņiem paņemt uz grauda gan kādu duci krievu ģenerāļu, gan Melnās jūras flotes flagmani Moskva. Atbalsts Ukrainai Rietumu galvaspilsētās pēdējā mēneša laikā kļuvis jau tik plašs un neslēpts, ka kārtējo reizi virkne komentētāju sāka lauzīt rokas — ka tik mēs to Putinu neizprovocējam…

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu