Ar domu par rītdienu • IR.lv

Ar domu par rītdienu

Andra Reizenberga gatavotais bezalkoholiskais Rabarberu spritz. Foto – Kristaps Hercs
Ieva Kalēja

Ko nozīmē «apzinātā dzeršana» un kāpēc cilvēki izvēlas alkohola aizvietotājus?

Ierobežot alkohola patēriņu, bet neatteikties no garšīga dzēriena kļūst arvien vieglāk. Līdzīgi kā dažādu citu produktu alternatīvas, arī dzērienu tirgū aizvietotāju piedāvājums strauji aug. Ražotāji uzlabo receptes, un «bezalkoholiskie alkoholiskie» dzērieni kļūst arvien interesantāki un plašāk pieejami. «Bezalkoholiskais alkohols ir nākamais bezgaļas burgers,» draudzene uzraksta pēc tam, kad esmu viņai aizsūtījusi bildi ar krāsainu kokteili, kurā, pēc skata nepateiksi, bet džina vietā izmantots tā aizvietotājs.

Apzināta dzeršana

Veselīgs dzīvesveids ir mūsdienu dzīvesstila tendence. Cilvēki aizvien vairāk pievērš uzmanību tam, ko ēd, produktu izcelsmei un to ietekmei uz ķermeni. Un domā par veidiem, kā ierobežot ķermenim nelabvēlīgo produktu patēriņu. Tāpēc lielu popularitāti gūst akcijas, kas aicina attīrīt organismu. Piemēram, «sausais janvāris» — pilnīga atturēšanās no alkohola pēcsvētku mēnesī. Taču tikpat svarīgi, kā izslēgt kādu produktu grupu no savas ikdienas un paradumiem uz ierobežotu laiku, ir iemācīties to lietot mazāk ilgtermiņā.
Domājot par alkohola patēriņa samazināšanu, populāra kļuvusi «apzināta dzeršana» (no angļu valodas mindful drinking). Šī dzīvesstila tendence aicina neizslēgt alkoholu no savas ikdienas pavisam, bet gan dzert mazāk un nedarīt to neapdomīgi.
«Apzinātās dzeršanas» sekotāji saka, ka pārāk bieži alkoholu patērējam, neaizdomājoties par nepieciešamību vai apjomu. Satiekoties ar draugiem pēc darba, pieraduma dēļ izvēlamies alus vai vīna glāzi, nevis tēju vai svaigi spiestu sulu. Bet ballītēs aizraujamies un vairs nesekojam līdzi, cik daudz jau izdzerts.
Tomēr regulāra alkohola lietošana ikdienā veicina citus neveselīgus paradumus. Piemēram, pasliktina miega kvalitāti, tāpēc pēc iedzeršanas nereti esam noguruši, mazāk motivēti sportot vai veselīgi ēst. «Apzinātas dzeršanas» atbalstītāji uzsver: ja vien cilvēks necieš no atkarības un viņam no alkohola nav jāatsakās pavisam, arī retāks un apzinātāks patēriņš ļauj ikdienā justies labāk. Turklāt vairāk izbaudīt tās reizes, kad izvēlamies iedzert.
«Pastāv uzskats, ka ir tikai divi varianti — vai nu tev ir problēmas ar alkoholu, esi alkoholiķis, vai arī normāls patērētājs, kam nav nekādu problēmu ar alkoholu. Arvien vairāk un vairāk redzam, ka alkohola patēriņam ir dažādas nokrāsas,» apzinātās dzeršanas kultūras nepieciešamību britu izdevumam The Guardian skaidro dzīvesstila personība Rūbija Veringtona (Ruby Warrington). Veringtona kļuva pazīstama, tieši daloties savā pieredzē, kā ikdienā ierobežot alkohola patēriņu. Viņa radījusi apzīmējumu «ziņkārīgie atturībnieki» (angļu valodā sober curious), aicinot cilvēkus pirms iedzeršanas sev vienmēr uzdot jautājumu, vai tiešām
gribu dzert un kas mani mudina to darīt. Viņa arī uzrakstījusi populāru grāmatu ar tādu pašu nosaukumu.

Kvalitatīva otrā diena

Bezalkoholiskais alus pirms dažiem gadiem garšoja pavisam citādāk nekā tas, kas atrodams veikalos tagad. «No aliem visstraujāk augošais ir tieši bezalkoholiskā alus segments. Tā ir pasaules tendence,» saka Ināra Rubene, Valmiermuižas alus zīmola vecākā vēstnese. Uzņēmuma radītais Kokmuižas zīmols sāka ražot bezalkoholisku alu pagājušā gada vasarā, īsi pirms Jāņiem, šobrīd tam ir pieejamas trīs dažādas garšas. Par to, ka pieprasījums aug, liecina arī fakts, ka bezalkoholiskās dzērienu alternatīvas šobrīd ir pieejamas pie visiem lielākajiem tirgotājiem, Ināra piebilst.
Sabiedrībā mainās vērtības, un cilvēki ir daudz atbildīgāki un izvēlīgāki attiecībā uz ēdieniem un dzērieniem, ko izvēlas patērēt, viņa uzskata. Bezalkoholiskais alus ir domāts «cilvēkiem, kas ir aktīvi un grib kvalitatīvu otro dienu,» saka Ināra. Aizvien vairāk cilvēku arī izklaidi vairs nesaista tikai ar neveselīgiem ieradumiem, jo dažādās dzīves jomās domā par to, kā veicināt kopēju labsajūtu.
Tā ir atbildīga rīcība, saka Ināra. Alkoholisko dzērienu aizvietotāji ļauj pilnvērtīgi piedalīties saviesīgos pasākumos un lielos svētkos, bet neuztraukties par to, ka nākamajā rītā ir jāsēžas pie stūres. Tāpat ir arī daudz cilvēku, kam garšo īsts alus, bet, kas dažādu iemeslu dēļ alkoholu nevar lietot.

Stiprie bezalkoholiskie

2019. gadā pasaules labākā bārmeņa titula ieguvējs un uzņēmuma Gemoss dzērienu eksperts Andris Reizenbergs piekrīt, ka šobrīd ir redzamas fundamentālas pārmaiņas cilvēku ieradumos. Ir daudz vairāk to, kas, rūpējoties par savu veselību, ierobežo alkohola patēriņu. «Tas ir moderni,» saka Reizenbergs. Arī Latvijā tirgū nu jau ir pieejams ne tikai bezalkoholiskais alus un vīns, bet arī stipro dzērienu atdarinātāji, ar ko ir iespējams sajaukt lielu daļu no klasiskajiem kokteiļiem. Izmantojot stiprā alkohola aizvietotājus, «vari baudīt kokteili un justies brīvi, bet tev no rīta galva nesāp un tu esi gatavs darboties,» saka Reizenbergs. Viņa pārstāvētais uzņēmums ne vien izplata alkohola atdarinātājus, bet arī rīko pasākumus, kuros māca, kā ar tiem jaukt interesantus kokteiļus.
Ne vienmēr izdosies pilnīgi visu aizvietot, bet bieži ir dažādas iespējas, kā kokteili padarīt «vieglāku». Nereti vismaz vienu no alkoholiem var aizstāt ar aizvietotāju. Piemēram, labi zināmajā kokteilī Margarita, kura galvenās sastāvdaļas ir tekila, apelsīnu liķieris Triple Sec un laima sula. Liķieri var aizstāt ar kvalitatīvu bezalkoholisko aizvietotāju, un tas garšu radikāli nemainīs, bet nākamās dienas pašsajūtai noteikti palīdzēs. ««Mazliet vieglāku» — tas arī ir ļoti liels trends,» saka Reizenbergs un piebilst, ka šogad pasaules kokteiļu čempionātā ir arī vieglo alkoholisko kokteiļu kategorija, kurā uzsvars ir tieši uz alkohola atdarinātājiem. Bet vai iespējams pagatavot bezalkoholisku «skrūvi»? Labu degvīna aizvietotāju populārais bārmenis nezina un nedomā, ka tam ievērības cienīga versija taps arī nākotnē. «Ja gribas «skrūvi», tad ieteiktu baudīt alkoholiskā veidā,» Reizenbergs pasmaida.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu