Zūdošais piemineklis • IR.lv

Zūdošais piemineklis

2
Aivars Ozoliņš

Šogad 9. maijs atgādinās par Krievijas impērijas norietu

Iespējams, ka šogad pēdējo reizi notiek plašas diskusijas par 9. maiju pie pieminekļa Pārdaugavā. Nākamgad pieminekļa var vairs nebūt. Brūkošās impērijas zombiji ar laiku kļūs vēl radikālāki, taču arvien marginālāki, un viņu izdarības būs drošības dienestu, nevis «ģimeņu» pasākums, kā šo impēriskuma idejas svinēšanu joprojām mēģina iztēlot tradīcijas patrons un kopējs Nils Ušakovs.

Nevienā citā pasaules pilsētā 9. maiju nesvinot tā, kā Rīgā, Ušakovs lepojās 2015. gadā. «Tie ir īsti tautas svētki,» tolaik vēl pilsētas mērs teica Uzvaras parkā sanākušajiem un apgalvoja, ka «ģimenes atmiņa nav atkarīga no politiskās konjunktūras, ģeopolitiskās situācijas vai ideoloģiskas propagandas». Un apsolīja: «Tāpēc mēs vienmēr 9. maijā svinēsim Uzvaras dienu!»

Taču tas bija gadu pēc Krimas aneksijas. No austrumiem pūta «Mūsējie nāk!» un «Varam atkārtot!» vēji. Putina Vienotās Krievijas tolaik vēl līgumpartnere Saskaņa bija burās un Saeimā vienīgā neatbalstīja deklarāciju par Krievijas agresijas Krimā un Donbasā nosodīšanu.

Ģeopolitiskā situācija un līdz ar to politiskā konjunktūra ir mainījusies krasi par sliktu Putinam un viņa sulaiņiem. Mūžīgās svinēšanas solītājs Ušakovs tagad paziņo, ka «šogad nevar būt nekādas runas par kaut kādu svinēšanu». Un pat atļaujas pavisam nesen neiedomājamu rupjību pret savu politisko tēvu: «Nedrīkst ļaut Putinam, Kremlim, nozagt piemiņu un datumus.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu