Bīstamais punktiņš • IR.lv

Bīstamais punktiņš

Marija Leskavniece

Kā rīkoties, ja piesūkusies ērce, un kad noteikti jāvēršas pēc palīdzības

Tiklīdz gaisa temperatūra ir virs nulles, ērces kļūst aktīvas. Lielāka iespēja sastapties ar sīko, bet bīstamo radību ir mežos un nekoptās lauku teritorijās, taču ērce var piesūkties arī pilsētā — pat sabiedriskajā transportā, ar kuru no meža mājās devies kāds sēņotājs. Visbiežākās ērču izraisītās slimības ir ērču encefalīts, Laimas slimība jeb laimborelioze un ērlihioze. 

Visdrošākais veids, kā sevi pasargāt no pirmās, ir vakcinācija — pilnīgai aizsardzībai jāsaņem trīs devu kurss, ko vēlams pabeigt pirms ērču sezonas. Protams, to var sākt arī laikā, kad ērces ir visaktīvākās, — no aprīļa līdz oktobrim. Tomēr vakcinācijas starplaikos jābūt īpaši piesardzīgam. «Kopš Latvijā ir plaši pieejama vakcinācija, saslimšanas gadījumi ar ērču encefalītu ievērojami mazinās,» stāsta Latvijas Infektoloģijas centra ambulatoro pakalpojumu vadības ārste infektoloģe, hepatoloģe Velga Ķūse. 

Diemžēl pret pārējām ērču izraisītajām slimībām vakcīnu nav. Lai mazinātu risku saslimt, svarīgi ērci laikus pamanīt un pareizi noņemt. «Kad cilvēks pamana, ka piesūkusies ērce, labāk to ātri, ātri dabūt projām. Ļoti labi, ja tas izdodas veiksmīgi — ērci nesaplosot,» saka infektoloģe. Jo ilgāk ērce piesūkusies, jo lielāks ir risks, ka tā nodos cilvēkam kādu vīrusu vai baktēriju, ko pārnēsā. Katram pašam jāizvērtē situācija un jāpieņem lēmums — mēģināt noņemt ērci mājās vai vērsties pēc palīdzības.

Ērtāk un drošāk to izņemt ar aptiekā nopērkamu speciālu pinceti. Taču to var izdarīt arī ar diegu, uzsienot cilpiņu, aiz kuras izcelt ērci. «Jācenšas to uzsiet uz ērces kakliņa, nesaspiežot vēderu — uz robežas starp pašu ērcīti un ādu,» stāsta ārste. Pirms tam ērcei var uzlikt spirtā vai stiprajā alkoholā samitrinātu vates gabaliņu. «Bet, ja cilvēks domā, ka viņam pašam neizdosies, ir uztraukums un neziņa, var doties uz neatliekamās palīdzības nodaļu, kur mediķis palīdzēs.» 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu