Kā pārspēt viltībā vadātāju • IR.lv

Kā pārspēt viltībā vadātāju

Latvijas armijas izdzīvošanas speciālists Aigars Kūms: «Panika pilnīgi visas situācijas padara sliktākas. Mums armijā māca, ka vispirms jāapzinās situācija, jāizvērtē draudi un tad jāpieņem lēmums, kā rīkoties.» Foto — Edmunds Brencis
Mārtiņš Galenieks

Apmaldīties mežā ir vieglāk mākoņainās dienās, bet, lai tas nenotiktu, jāņem līdzi kompass, jāspēj klausīties un iepriekš jāizpēta apvidus karte

Mūsu senči dzīvoja daudz tuvāk dabai un noteikti pazina mežu labāk, bet pat viņiem bija bail tajā apmaldīties. Viņi ticēja, ka mežā mīt vadātājs, kas apmāna gājēja acis tā, lai tas pavisam vairs nesaprot, kur atrodas. Mūsdienās arī tā gadās.

«Tā pa īstam, nopietni apmaldīties Latvijā ir grūti. Visur rokas stiepiena attālumā ir kāds ceļš vai viensēta. Ja nevari tikt laukā no meža, tad pirmais, kas jādara, — jāklausās, kurā pusē brauc auto vai rej suņi, vai kaut kas tamlīdzīgs. Varam, protams, filozofēt, ko vārds «apmaldīties» vispār nozīmē. Vai tas ir pavisam nezināt, kur esi, vai arī vienkārši nevarēt atrast savu mašīnu,» stāsta Latvijas armijas izdzīvošanas speciālists Aigars Kūms, aizvedis mūs uz poligonu, lai mežā parādītu dažus indiāņu un zaldātu orientēšanās trikus.

Viens no galvenajiem trikiem mūsdienās gan ir uzlādēts telefons, viņš atklāj. Vēlams, lai tajā būtu kartes lietotne, kas darbojas arī bez interneta pieslēguma. Tāda ir, piemēram, Latvijas valsts mežiem. Pašā ļaunākajā gadījumā telefons noderēs, lai piezvanītu glābšanas dienestam. Vēlams paņemt līdzi arī pārnēsājamu akumulatoru lādēšanai.

Vīrs mākoņu mētelī

Taču kārtīgam takuzinim karte ir galvā. Aigars iesaka jau pirms došanās mežā to izpētīt un vismaz iegaumēt virzienus un zīmīgus objektus, piemēram, upes un ceļus. «Šajā vietā, kur mēs atrodamies, uz ziemeļiem ir Gauja, uz rietumiem apmēram 10 kilometru attālumā — Cēsis, uz austrumiem kādu 20 kilometru attālumā ir Valmiera,» viņš saka, rādīdams ar rokām virzienus. «Tātad, ja iziešu pie upes, es vismaz zināšu, aptuveni kurā virzienā atrodas mans auto.» 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu