Uz Spāniju no mājas sliekšņa • IR.lv

Uz Spāniju no mājas sliekšņa

Raksta autore Sv. Jēkaba ceļa posmā pie Līču-Laņģu klintīm. Foto — Dina Preisa
Dina Preisa

Camino de Santiago jeb Svētā Jēkaba ceļš tagad ir ejams arī Latvijā. Radīts tiem, kuri nevar neiet, — svētceļniekiem, tūristiem un garu pastaigu cienītājiem

Pasaulslavenā svētceļnieku maršruta galamērķis ir Sv. Jēkaba katedrāle Spānijas ziemeļu pilsētā Santjago de Kompostela. Turp ļaudis daudzus kilometrus cauri Eiropai iet kājām, bieži vien startējot no savām mājām. Mēdz teikt, ka tas ir katra cilvēka individuāls izziņas, piedošanas vai veltījuma ceļš. 

Ceļa anatomija

Pagājušā gadsimta 60. gadu vidū interese par Sv. Jēkaba ceļu Spānijā piedzīvoja strauju kāpumu. Un 1993. gadā tas tika iekļauts UNESCO pasaules kultūras mantojuma sarakstā. Pēdējā laikā ceļu ik gadu noiet ap 327 000 svētceļnieku no visas pasaules. Arī vairāki simti no Latvijas. Piemēram, 2018. gadā oficiālo apliecinājumu par ceļa veikšanu saņēmis 241 svētceļnieks no Latvijas, 726 no Lietuvas, 872 no Somijas, 4785 no Polijas un 25 296 no Vācijas.

Tomēr to, kas dodas šajā garajā pārgājienā, ir nesaskaitāmi vairāk. Daudzi laika, finansiālo un veselības ierobežojumu vai citu apsvērumu dēļ mēro tikai kādu no ceļa posmiem, nesasniedzot galamērķi (katedrāli), un turpina ceļu nākamajā gadā vai vēlāk. 

Kopš 2021. gada Eiropas Santjago ceļu tīklā iekļauts arī maršruts Latvijas teritorijā. Ceļš šeit veidots pēc brīvprātības principa saskaņā ar starptautiskās asociācijas izvirzītajiem nosacījumiem, Latvijas arhibīskapu un Nacionālā kultūras mantojuma pārvaldes atbalstu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu