Jānis Čakars, Filadelfijā izdevis digitālu dziesmu krājumu ukraiņu atbalstam • IR.lv

Jānis Čakars, Filadelfijā izdevis digitālu dziesmu krājumu ukraiņu atbalstam

Ar savu grupu Citizens Arrest Jānis Čakars ir spēlējis koncertus daudzās Eiropas valstīs, arī Japānā, Meksikā un Kanādā. Tagad viņa sapnis ir uzstāties Latvijā un muzicēt ar jaunajiem ukraiņu draugiem, kurus dzīvē vēl nav saticis. Foto — Rasmuss Merivū
Jana Altenberga

Pats nākdams no trimdas latviešu ģimenes, kas pieredzējusi kara šausmas un bēgļu gaitas, Jānis Čakars uzbrukumu Ukrainai pārdzīvo īpaši smagi. Ikdienā asociētais profesors Ņūmenas Universitātē Filadelfijā viņš lasa lekcijas, raksta grāmatu un nodarbojas ar pētniecību, bet brīvajā laikā spēlē ģitāru. «Kā visi akadēmiķi, organizēju paneļdiskusijas par karu, uzstājos pats, bet ar to nebija miera, gribējās darīt ko vairāk.» Tāpēc dažas dienas pēc kara sākuma viņš soctīklos uzmeklējis mūziķus no Ukrainas un ASV, lai jau martā taptu dziesmu krājums Band Together: A Benefit for Ukraine, ko platformā Bandcamp var iegādāties par ziedojumiem. Visi ienākumi tiek novirzīti Ukrainas cilvēkiem, un šobrīd ir saziedoti jau trīs tūkstoši dolāru.

Jānis ir dzimis ASV, kur viņa tēvs Otrā pasaules kara laikā kopā ar vecākiem bija nonācis pēc vairākiem Vācijas bēgļu nometnēs pavadītajiem gadiem. «Tieši vecvecāki bija tie, kas uzstāja, lai nekad neaizmirstam, no kurienes esam nākuši, — mūsu ģimene bija izsvaidīta pa pasauli, bet mēs vienmēr turējāmies kopā.» Pirmo reizi Jānis ieraudzījis Latviju kā tīnis, kad 1989. gadā kopā ar ģimeni piedalījies Baltijas ceļā. Pēc diviem gadiem atgriezās kā apmaiņas students Latvijas Universitātē, bet vēlāk ASV uzrakstīja doktora darbu par žurnālistiku Latvijā Atmodas laikā. Lai gan Jāņa sieva ir amerikāniete, arī viņa prot latviešu valodu, un abu bērni gājuši latviešu skoliņā Filadelfijā. «Mēs ukraiņu sāpi spējam saprast pavisam citā līmenī.» Katru dienu tiek iznīcinātas ukraiņu pilsētas un mājas, bet ziņu virsrakstos jau sāk dominēt citas tēmas, tāpēc Jānis cer, ka albums palīdz cilvēkiem nenogurt, un atgādina, ka katru dienu varam darīt kaut ko mazu, lai palīdzētu.

Albumā ir 16 dziesmas, septiņām autori ir no Ukrainas. Citas sarakstījuši cienīti pankroka mākslinieki ASV, daži radījuši pavisam jaunus skaņdarbus speciāli šim projektam. Izlasē dzirdami gan smagāki gabali, gan mierīgāka mūzika, pat folkmūzika un akustiski skaņdarbi. Lai gan lielākā daļa dziesmu rakstītas pirms kara, vienā vai otrā veidā tās pieskaras šodien aktuālajiem tematiem. «Šī mūzika ir drīzāk par traģēdiju, netaisnību; to klausoties, var sajust skumjas, dusmas un niknumu.»

Instagram uzrunātie ukraiņu mūziķi bijuši ļoti atsaucīgi, daži pat atvainojušies par kavēšanos, skaidrojot, ka tieši šobrīd mēģinot izbēgt no bombardēšanas. Tagad neviens no māksliniekiem vairs nedzīvo mājās — daži karo pret okupantiem, kāds iestājies teritoriālajā aizsardzībā, cits palīdz pīt kamuflāžas tīklus valsts aizsargiem. Jānis cenšas regulāri ar katru sazināties, pavēstīt par albuma popularitāti un ziedojumu daudzumu, bet pēc ilgāka klusuma brīža jau sāk raizēties. Jānis pat nepieļauj citu iespēju kā vien Ukrainas uzvaru, bet viņu pašu nepamet klusais sapnis reiz atgriezties uz dzīvi Latvijā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu