Strādāt ikonā • IR.lv

Strādāt ikonā

Uvis Janičenko. Foto — Reinis Hofmanis
Ieva Puķe

Dānija—Japāna—Spānija—Zviedrija — tādu apli 10 gados Michelin restorānos visā pasaulē mērķtiecīgi veicis Uvis Janičenko. «Nekas nav neiespējams, tikai pašam jāgrib,» viņš secina pēc pirmā mēneša Vincenta šefpavāra amatā

Pirmā darba diena Vincentā Uvim Janičenko (37) bija 1. aprīlī. Restorānā vēl jaušama leģendārā šefpavāra Mārtiņa Rītiņa klātbūtne — viņš to vadīja kopš izveidošanas 1994. gadā. Gaitenī pie sienas slavenā bilžu galerija, kurā Mārtiņš pozē ar prominencēm. Ēdamzālē — viņa izsapņotie gaismekļi vārnu veidolā. Uvis norāda — britu stila interjers ir svaigs, tas netiks pārtaisīts. 

«Un tas nav nekāds aprīļa joks!» Rītiņa pēctecis savu ierašanos Vincentā definē strikti. 

Uvim šobrīd saplānota katra minūte. Stunda laika sarunai tiek atrasta astoņos darbdienas rītā. Nevis Vincentā, bet brokastu vietā Mīkla, kuras līdzīpašnieks ir Janičenko. Ārā līst, tomēr omulīgā iestāde pildās cilvēkiem. Smaržo pēc svaigi ceptas maizes. 

Demokrātiskās ēstuves koncepts bija izdomāts, pirms Uvis 2019. gadā atgriezās Latvijā. Tas izrādījās dzīvotspējīgs arī pandēmijā. Kad mājsēdes laikā citas kafejnīcas un restorāni strādāja piegāžu režīmā un strauji attīstījās fast food, Mīkla darbojās kā veikals. Ļaudis nāca pakaļ ierastajiem našķiem — skābmaizei ar kraukšķīgu garoziņu, kanēļmaizītēm un kruasāniem.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu