Provinces biznesa patriots • IR.lv

Provinces biznesa patriots

Andris Bogdanovs, SIA ABC Jums īpašnieks. Foto — Edmunds Brencis
Mārtiņš Galenieks

Neatkarīgi no tā, kā attīstās tehnoloģijas, bērniem skolā vienmēr būs jāraksta ar roku, jo rakstīšana veido raksturu, uzskata tipogrāfijas ABC Jums īpašnieks Andris Bogdanovs. Skolēnu burtnīcu ražošana ir viņa biznesa niša

Stāvot pie aparāta, kas ritmiski cērt papīru vienāda izmēra loksnēs, «darba duna» ir ne tikai tēlains apzīmējums rosībai, kas valda tipogrāfijā ABC Jums, bet arī pavisam reāla skaņa, ko rada šī un citas iekārtas līdzās. Īpašnieks Andris Bogdanovs runā klusā balsī īsiem, aprautiem teikumiem, taču labprāt izrāda mums uzņēmumu, kuru kopā ar ģimeni Aizkrauklē izveidojis un vada jau gandrīz 30 gadus.

Precīzāk — kopš 1995. gada, kad viņš kopā ar sievu un vēl kādu kolēģi pameta darbu šajās pašās telpās, kuras tolaik piederēja tipogrāfijai Krauklītis — uzņēmumam, kas bija izveidots, privatizējot padomju laika Aizkraukles tipogrāfiju. Mēģinot sākt savu biznesu, pirmās telpas atraduši turpat līdzās.

«Aizkraukle ir maza. Kādreiz pie mums mēdza pasūtīt skrejlapas mešanai pastkastītēs, un to tirāža parasti bija trīs tūkstoši, tātad ir apmēram tik daudz dzīvokļu,» secina Andris. Uzņēmēju ambīcijas gan no sākta gala bija lielākas par skrejlapām. Tipogrāfijā ražo dažādas veidlapas un kvītis iestādēm un uzņēmumiem, bet galvenā produkcija no pašiem pirmsākumiem bijušas skolēnu burtnīcas un klades. Šo nišu ABC Jums apguvis tik veiksmīgi, ka šobrīd palicis par vienīgo uzņēmumu, kas Latvijā to dara tik lielos apjomos, daļu produkcijas arī eksportējot.

Dažādas papīra kultūras

Neiegrimstot pārāk dziļi niansēs, visa drukāšana, vienalga, vai tā būtu grāmata, žurnāls vai vienkārši rūtiņas uz burtnīcas lapas, notiek, vispirms izgatavojot plāksni, uz kuras ar īpašu materiālu, pie kura līp krāsa, bet neturas ūdens, tiek izveidots nepieciešamā attēla tāds kā negatīvs, skaidro Andris, ievedis mūs blakus telpā, kur šādas plāksnes izgatavo. Tālāk to ievieto drukāšanas mašīnā, kur to pārmaiņus izmērcē krāsā, noskalo ar ūdeni un tad nospiež pret papīra lapu, stāsta Andris, aizvedis mūs atpakaļ uz galveno zāli pie aparāta, kurš citu pēc citas spļauj laukā papīra lapas ar rūtiņu rakstu matemātikas burtnīcām. Krāsainu attēlu panāk, katru lapu apstrādājot četras reizes ar četrām dažādām krāsām. Krāsainie attēli patiesībā sastāv no mikroskopiskiem četru pamatkrāsu punktiņiem.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Iepriekšējais raksts

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu