Bēgšana no kalendāra • IR.lv

Bēgšana no kalendāra

7
Andris Kalnozols. Foto — Ģirts Raģelis
Laura Dumbere

Aktieris, režisors un romāna Kalendārs mani sauc autors Andris Kalnozols šobrīd dzīvo Armēnijā, kur ķēries pie jauna romāna rakstīšanas

Nebūs pārspīlēti teikts, ka 2020. gadā iznākušais Andra Kalnozola darbs Kalendārs mani sauc kļuvis par kulta romānu. Tas ieguva Latvijas Literatūras gada balvu 2021 kā spilgtākā debija un vēl šogad saņēma Latvijas sabiedrisko mediju gada balvu kultūrā Kilograms kultūras 2021. 

Bet ne jau balvās var izmērīt grāmatas svaru. Kalnozola darbs latviešu lasītājiem kļuvis par labprātīgu obligāto literatūru, daudzu ģimeņu un draugu lokā grāmata «nomīlēta» līdz skrandām, jo iet no rokas rokā — tas ir vērtības mērs. Pēc romāna motīviem drīz taps režisora Jura Poškus spēlfilma, bet nesen, 12. aprīlī, Valmieras teātrī pirmizrādi piedzīvoja maiguma drāma Kalendārs mani sauc Mārtiņa Eihes režijā. 

Pats Kalnozols izrādi nav redzējis, jo kopš marta dzīvo Armēnijā, kur apgādā Newmag iznācis viņa romāna pirmais tulkojums. Tas izpirkts nedēļas laikā, tiek gatavots otrais metiens. Latvijā Andris atgriezīsies tikai jūnijā. Savā ziņā tā ir bēgšana no Kalendāra, par kuru šeit visi grib ar viņu runāt, kamēr pašam domas jau sen pie nākamā darba. 

Pirmo reizi Andri intervijai uzrunāju e-pastā pirms vairāk nekā gada, tieši 8. aprīlī. Viņš laipni atteica, paskaidrojot: «Es jau pats sev esmu apnicis. Jūtu, ka sāku atkārtoties, lai gan intervijās jautājumi mēdz atšķirties.» Pēc gada klusēšanas viņš man atrakstīja, ka tagad varam runāt. Šī esot pēdējā intervija, pirms aiziet radošā vientulībā. Skatos — atkal liktenīgais 8. aprīlis! No kalendāra spēka viņam tomēr neaizbēgt.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu