Nekas vēl nav beidzies • IR.lv

Nekas vēl nav beidzies

Covid-19 pacienta ievešana Paula Stradiņa Klīniskajā universitātes slimnīcā. Foto — LETA
Baiba Kļava

Lai gan Covid-19 saslimstība krīt, tās vēl nav pandēmijas beigas

Jau desmito nedēļu pēc kārtas saslimstība ar Covid-19 mazinās, liecina SPKC dati. Krītas arī hospitalizācijas un mirstības līknes, un ikdienas statistikā mirušo ailītē pēdējo nedēļu laikā pēc ilga pārtraukuma pirmo reizi parādās «nulle».

Epidemiologi gan skaidro, ka priecāties ir pāragri — pandēmija turpinās, omikrons vēl nav pilnībā uzvarēts. Ir skaidro, kā pagājis šī lipīgā varianta vilnis un vai būs jāgatavojas jaunam?

Uzcelta imunitātes «siena»

Profesors Uga Dumpis skaidro, ka saslimstības kritumam ir divi iemesli. Pirmais — ievērojama sabiedrības daļa vīrusu jau ir pārslimojusi. Turklāt tiem, kas ir gan vakcinējušies, gan pārslimojuši, izveidojusies noturīga hibrīdimunitāte. Pētījumi rāda, ka tā no smagām slimības formām pasargā pat 18 mēnešus, turpretī pārslimošana bez iepriekšējas vakcinācijas dod dažu mēnešu imunitāti, skaidro Dumpis. Hibrīdimunitāte palīdz uzlaboties kopējai situācijai, jo veido imūnās aizsardzības sienu sabiedrībā.

Otrs izskaidrojums saslimstības kritumam ir sezonalitāte. Arī iepriekšējos divos gados aprīlī saslimstība sāka mazināties. «Ziema šim vīrusam patīk labāk,» norāda Dumpis.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu