Ukraiņu dvēseles garša • IR.lv

Ukraiņu dvēseles garša

1
Lai apmierinātu pieprasījumu, Vakariņas ar ukrainietēm no šīs nedēļas notiek katru darbdienu. Foto — Ieva Salmane
Laura Dumbere

Jau trešo nedēļu Rīgas centrā atvērta mājas virtuve Borščs, kur septiņas čaklas ukrainietes aicina par ziedojumiem nobaudīt visgaršīgāko boršču un citus tradicionālos ēdienus. Kamēr turpināsies karš, viņas gatavos, katrā šķīvī ieliekot arī gabaliņu savas siltās dvēseles

Ir piektdienas rīts. Mazajā Stockpot restorānā Ģertrūdes ielā 6 skan ukraiņu valoda, šķind katli un pannas, zib naži. Čaklās meitenes strādā no astoņiem, lai līdz pēcpusdienai paspētu izvārīt milzu zupas katlus, pagatavot pamatēdienus un saldos. Ļaužu pieplūdums gaidāms liels. Kopš 8. aprīļa, kad durvis pirmo reizi vēra ukraiņu mājas virtuves pop-up kafejnīca Vakariņas ar ukrainietēm, pasākums ieguvis slavu, un cilvēki pēc daudzinātā boršča un vareņikiem stāv rindā uz ielas. Borščs, protams, ir vakariņu nagla! To baudīt nāk pārsvarā rīdzinieki, tomēr dažs brauc no citām pilsētām, lai ar gardu muti un ziedojumiem atbalstītu stiprās ukraiņu bēgles, kuras kopā ar bērniem radušas patvērumu Latvijā. 

Ideja rīkot šādas vakariņas pieder Mobilly vadītājam Ģirtam Slaviņam. Sākoties karam, viņš kopā ar Tvitera konvoju un Reini Pozņaku veda džipus ukraiņu zemessargiem. Bet saprata, ka brīvprātīgo ir daudz un jāatrod sev cits pielietojums. Uzrunāja Stockpot īpašniekus, kuri piekrita iedot uz laiku slēgtās telpas. Savāca starta kapitālu un atrada ukrainietes — patiesībā viņas atradās pašas kā liktens rokas vadītas. Atkāpšanās ceļa vairs nebija! Ģirts cerēja, ka vakariņām būs apmeklētāji, tomēr tik lielu atsaucību nebija gaidījis. Arī pašas ukrainietes ir aizkustinātas līdz asarām — kā varot būt, ka mūsdienu cilvēki, kuri pieraduši vakariņām rezervēt galdiņus, gatavi stundu stāvēt uz ielas rindā pēc boršča šķīvja? Lai apmierinātu pieprasījumu, Vakariņas ar ukrainietēm tagad notiek katru darbdienu no pieciem līdz deviņiem vakarā. Piektdienu vakaros šeit skan dzīvā mūzika, ukraiņu dziesmu pavadībā viesi un skaistās pavārītes (ja viņām ir kaut minūte brīva laika) laižas dejās. Pasākuma kurators Ģirts esot iecelts trauku mazgātāja asistenta godā. Ēdiena pietiek vienmēr, bet paspēt nomazgāt šķīvjus lielajai ļaužu plūsmai izrādījies negaidīts izaicinājums. 

Viss atņemts jau otro reizi

Virtuvē ir karsts kā peklē, bet atvērt logus vēdināšanai nedrīkst, citādi sakritīsies tikko no krāsns izņemtās ukraiņu maizītes pampuškas, ko pasniedz pie zupas. Tās dievīgi smaržo un tiek pārklātas ar samitrinātu dvieli. 

Pavisam viņas ir septiņas dāmas, katrā maiņā strādā piecas. Parādi komandē Tatjana Verbavaja. «Jūs šeit esat tāda kā šefpavāre?» jautāju, un viņa sāk smieties: «Nevis tāda kā, bet īsta šefpavāre!» Izrādās, Tatjana strādājusi daudzos Ukrainas restorānos un piedalījusies ukraiņu TV šovā MasterChef.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu