Karš Ukrainā. Devītās nedēļas galvenie notikumi • IR.lv

Karš Ukrainā. Devītās nedēļas galvenie notikumi

Ukrainas Azov bataljona kaujinieku izplatītā video redzami bērni, kuri jau pusotru mēnesi patvērušies vienā no bunkuriem, kas atrodas metalurģijas kombināta Azovstaļ teritorijā aplenktajā Mariupolē. Foto — Scanpix

1. Jau divi kara mēneši
Svētdien apritēja divi mēneši kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā. Šajā laikā nogalināti vismaz 3818 civiliedzīvotāji, bet vēl vairāk nekā 4000 ir ievainoti, pirmdien paziņoja Ukrainas ģenerālprokurore Irina Venediktova. Šajā statistikā nav ņemta vērā situācija aplenktajā Mariupolē un Kijivas apgabalā. Gandrīz 5,2 miljoni ukraiņu devušies bēgļu gaitās.

«Divos mēnešos viņi pret mums ir izlietojuši vairāk nekā 1100 raķešu, neskaitāmu daudzumu aviobumbu un artilērijas. Viņi ir spīdzinājuši, laupījuši, nošāvuši. Viņi ir mīnējuši mūsu zemi. Pārvērtuši mierīgas pilsētas un ciemus par elli. Daļu ukraiņu pilsētu un ciemu iznīcinājuši līdz akmeņiem. Bet tomēr neko nav sasnieguši. Un nesasniegs,» uzrunā tautai sacīja Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis.

2. Maina taktiku
Krievijas spēki mēģina ielenkt labi nocietinātās ukraiņu pozīcijas valsts austrumos, paziņojis Lielbritānijas izlūkdienests. Uzbrucēji arī izvēlējušies taktiku iznīcināt Ukrainas infrastruktūru — pirmdien bombardētas piecas dzelzceļa stacijas valsts rietumos un centrālajā daļā, bet Kremenčukā sabombardēta naftas pārstrādes rūpnīca un elektrostacija. 

3. Krīt Hersona
Pirmdienas vakarā bruņoti vīri iekļuvuši Hersonas pilsētas domes ēkā, vēsta Ukrainas ziņu aģentūra UNIAN. Nomainīta ēkas apsardze, atņemtas atslēgas. Krievija šajā pilsētā plāno sarīkot referendumu, lai attaisnotu okupāciju, norādījusi Lielbritānijas Aizsardzības ministrija. Viens no Krievijas mērķiem ir izveidot sauszemes koridoru uz 2014. gadā okupēto Krimu, un Hersonas pilsētai ir nozīmīga loma šā mērķa īstenošanai.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu