Makrona pasaule • IR.lv

Makrona pasaule

Aivars Ozoliņš

Francija paliek uzticama ES un NATO partnere

Svētdienas vakarā daudzi Eiropas galvaspilsētās atviegloti uzelpoja un apsveica Francijas prezidentu Emanuelu Makronu ar otru piecu gadu termiņu Elizejas pilī. Francija paliek Eiropas Savienības «motora» funkcionējoša daļa un droša partnere NATO.

Pateikties saviem atbalstītājiem Makrons iznāca uz skatuves, skanot ES himnai — Bēthovena Odai priekam. «Mums ir daudz darāmā,» viņš teica. Eiropas Komisijas prezidente Urzula fon der Leiena pavēstīja: «Kopā mēs virzīsim uz priekšu Franciju un ES.» Eiropadomes prezidents Šarls Mišels piebilda: «Mēs varam paļauties uz Franciju turpmākos piecus gadus.»

Toties Maskavā svētdienas vakarā daudzi droši vien rupji lamājās. Taču tur zaudējumi kļuvuši par ikdienu, un Makrona uzvara ir Putinam smaga, tomēr uz nenovēršamās stratēģiskās katastrofas fona jau tikai kārtējā sakāve.

Kremļa valdnieks gan apsveica savu galveno telefonsarunu partneri Eiropā ar uzvaru vēlēšanās un novēlēja viņam panākumus «valstiskā darbībā». (Un arī — trīsreiz jānospļaujas — «stipru veselību»!) Taču nepieminēja, piemēram, «partnerības saišu turpmāku attīstīšanu par spīti sarežģītajai starptautiskajai situācijai», kā bija aprīļa sākumā novēlējis draugam Viktoram Orbānam pēc viņa uzvaras vēlēšanās Ungārijā. Viktors paliek arvien vientuļāks ar savām jūtām pret Vladimiru — tajā pašā svētdienā vēlētāji Slovēnijā parādīja durvis viņa sabiedrotajam premjerministram Janezam Janšam, kurš bija vedis valsti pa autoritāru «Ungārijas ceļu», ierobežodams medijus un likuma varu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu