Kāda būs pēcPutina Krievija? • IR.lv

Kāda būs pēcPutina Krievija?

11
Protesta zīmējums iepretī Krievijas vēstniecībai. Foto - Evija Trifanova, LETA
Lolita Čigāne

Pirmajā Krievijas sāktā Ukrainas kara nedēļā man sanāca saruna ar Krievijas pilsoniskās sabiedrības pārstāvjiem, kuri vēlējās “parunāt par Krievijas nākotni”. “Pieklājības pēc” piekritu, jo – kāda tur nākotne? Par ko vispār runāt? Sarunas biedri teica, ka viņiem vairs neesot, ko zaudēt, Krievija sevi tā pazemojusi, ka viņi tagad visus spēks veltīs Krievijas esošās valsts pārvaldes sistēmas demontāžai un “veselīga ferderālisma attīstībai”. Cik naivi, nodomāju. Tomēr tikko šo domu Krievijas kara divu mēnešu priekšvakarā BBC radio atkārtoja Krievijas bijušais oligarhs, naftas uzņēmuma Jukos bijušais īpašnieks Mihails Hodorkovskis, kurš pēc iebilšanas Putinam 2003. gadā tika apcietināts un kā biedinājums pārējiem Jeļcina laika oligarhiem pavadīja 10 gadus cietumā. Pēc Hodorkovska domām, “ir kļūda meklēt “labāku” Putinu, kurš varētu izveidot vienotu, demokrātisku Krieviju. Tas nekad nenotiks. Ja meklēsim “labo” caru, impēriskās, fašistiskās ambīcijas nekad nebeigsies. Mums vajadzīga parlamentāra valsts, īsts federālisms. [..] Demokrātiska, unitāra Krievija nav iespējama, Krievijai jābūt politiski daudzveidīgai un daudzslāņainai.”

Nesenā darba vizītē Mongolijā, valstī, kas kā šķiņķa šķēle (Mongolijas teritorija ir 24 reizes lielāka par Latviju) iespiesta starp milzīgajiem Krievijas un Ķīnas riecieniem, mongoļu draugi stāstīja, ka viņiem radniecīgā tauta – burjati, kuri dzīvo Baikāla ezera ziemeļaustrumos, dumpojoties pret Putina karu un mēģinot slēpt savus jauniešus no iesaukšanas armijā, tāpēc Mongolija “pēkšņi esot pilna ar ļoti nabadzīga un vecmodīga paskata burjatu izcelsmes krievu jaunekļiem”.

Lai gan Krievija kopš Padomju Savienības sabrukuma saucas “Krievijas Federācija”, tai patiesībā nav nekādu īstas federācijas pazīmju, tā ir unitāra, vertikāli organizēta impērija, Putinam tīkama struktūra jau no viņa varas pirmsākumiem.

Tā ir impērija, kas iepletusies pār aptuveni 200 tautām, kuras ir par vāju un rusificētu, lai spētu panākt neatkarīgu eksistenci. Kopumā Krievijā pašlaik ir 21 republika – piemēram, Ingušetija, Čuvašija, Tatarstāna, kurās dominē citas, ne krievu, tautas. Vēl no padomju laikiem atceramies, ka kļūt par “autonomo republiku” Padomju Krievijas sastāvā bija tautas beigu sākums. Pēc būtības šodien nekas daudz nav mainījies.

Krievijas “centra” – Maskavas un Pēterburgas atrautība no “plašās teritorijas” ir bijusi problēma vienmēr. Piemēram, Krievijas imperatore Katrīna II 1767. gadā, ceļojot 700 km uz austrumiem pa Volgu, franču filozofam Voltēram par Volgas pilsētu Kazaņu raksta: “Šajā pilsētā [dzīvo] divdesmit dažādas tautas, kuras nelīdzinās cita citai [..]. Šī ir impērija pati par sevi un šeit mēs redzam, cik maz tā atbilst kopējai valsts situācijai” (R. Mesī “Katrīna Lielā”).

Krievijas milzīgā, pasakainiem varas resursiem bagātā teritorija un tās aukstais klimats ir tās lielākais posts – norīt nevar, izspļaut negribas, tāpēc tā, pašai sev par postu, iestrēgst impēriskā delīrijā par savu varenumu.

Trešdaļa Krievijas iedzīvotāju dzīvo īpaši nedraudzīgos klimatiskos apstākļos un apmēram desmitā daļa – Sibīrijas pilsētās, kurās gada vidējā temperatūra ir mīnus 15 grādi. Tas kopā ir gandrīz 60 miljoni cilvēku.

Kā apliecina Skandināvijas un Kanādas piemēri, lai nodrošinātu dzīves kvalitāti un demokrātisku valsts iekārtu šādos klimatiskos apstākļos, vajadzīga ne tikai mērķtiecīga politika, bet arī milzīga nauda, kuru Krievija cilvēku dzīves kvalitātē, protams, neiegulda.

Padomju laikos Krievijas dabas resursi tika “apgūti”, izmantojot spaidu darbu. Tā izveidojās ap 300 padomju monopilsētas, no kurām dažām ir paveicies – piemēram, dienvidos esošā Toljati spējusi sekmīgi dažādot savu ekonomiku. Tomēr pavisam nav paveicies, piemēram, Noriļskai, leģendārajai niķeļa ieguves pilsētai, kurā, par spīti tam, ka niķelis veido svarīgu daļu Krievijas kopējā dabas resursu eksportā un dod ievērojamus ienākumus valsts budžetā, ir nožēlojamā sociāli ekonomiskā situācijā, fotogrāfijas no Noriļskas polārās nakts ir tik iespaidīgas, kas guvušas starptautisku ievērību. Savukārt par Nižņijtagilas pilsētu tās iedzīvotājs Sasha National Geographic 2016. gadā teica – mums ir tikai “rūpnīcas un ieslodzījuma vietas – nometnes. Savulaik slavena vilcienu vagonu ražošanas vieta, tagad pilsēta pazīstama ar sabrukušām rūpnīcām, bezdarbu un atbalstu Putinam. Mana 6. klases skolotāja teica – īsts vīrietis ir vai nu armijā vai cietumā.” Krievija vēl šodien no Eiropas saņem 200 miljonu eiro dienā par gāzi Eiropas mājokļu apkurei un ražošanai, bet Krievijas austrumu pilsētā Čitā cilvēki smok nost, jo krāsnīs iedzīvotāji dedzina visu, ko vien iespējams iebāzt – lupatas, vecus apavus, atkritumus (Financial Times, 04.01.2022).

Putina “stulbajā karā”, kā to skaļāk vai klusāk sauc daudzas Krievijas kaimiņu tautas, pamatā karo kareivji no attāliem Krievijas reģioniem. Tas arī ļauj labāk izprast šī kara brutalitāti, vardarbību un laupīšanu – šie cilvēki bieži nāk no “Dieva un cilvēku pamestiem” nostūriem.

Putins baidās izsludināt vispārēju mobilizāciju tieši Krievijas Eiropas daļas dēļ. Kā vērtē Ukrainas prezidenta Zelenska padomnieks Oleksijs Arestovičs, mobilizācija liktu Krievijas urbanizēto rietumu jaunajiem cilvēkiem “piecelties no dīvāniem un “izlīst no interneta””, tādējādi pārkāpjot nerakstīto vienošanos – jūs nemaisieties politikā, es [Putins] jūs lieku mierā.

Gan Arestovičs, gan Hodorkovskis, gan mani paziņas, Krievijas demokrāti, brīdina – Krievijai jāsabrūk, lai tā varētu atdzimt, esošajā valsts struktūrā tā tikai turpinās dzemdināt briesmoņus. Tomēr pēc Levadas centra pirmskara laika datiem (2021. gada nogalē), Krievijas iedzīvotāji Krievijas “sabrukumu” vērtē kā vissliktāko iespējamo valsts nākotnes scenāriju, savukārt “stabilas gāzes un naftas cenas” vērtētas kā vislabākais valsts nākotnes scenārijs. Tātad lielākā daļa Krievijas iedzīvotāju sevi apzinās Krievijas esošajā teritoriālajā, valsts pārvaldes un ekonomikas ietvarā. Tas nozīmē, ka “veselīgu federālismu” kaimiņvalstī savas dzīves laikā varam arī nepiedzīvot, bet kas zina.

 

Autore ir Stokholmas Ekonomikas skolas Rīgā vieslektore Krievijas politiskajā ekonomikā

Komentāri (11)

Jānis Lakijs 26.04.2022. 12.23

Ja raksta virsraksts būtu “Kāda būs Krievija pēc Putina?”, tad neviens Kultūras akadēmijas beidzējs to nesaprastu.

+1
0
Atbildēt

1

    andrejs > Jānis Lakijs 27.04.2022. 23.07

    Jaunā liberastu valoda.
    Vēl man patīk “Vislatvijas”

    0
    0
    Atbildēt

    0

Atis Priedītis 27.04.2022. 15.41

Izvēle – mirt iznīcinot visu pasauli vai palikt dzīvam

Fragments no topošās fantastikas žanra grāmatas “Kristaps – slepenie protokoli 2.daļa Atgriešanās”.

– Tev tavā otrajā Zemes misijā bija beidzot jāatklāj visas savas spējas un jāizglābj Zeme no bojā ejas. Kā tas notika?
– Manas otrās Zemes misijas laikā notika neparedzētais. Pat Starpgalaktiskais Mākslīgais intelekts to nebija prognozējis – uz Zemes sākās ar veselo saprātu neizskaidrojams karš. Ļoti varena un agresīva lielvalsts pēkšņi iebruka savā kaimiņvalstī. Kā karu pārtraukt nezināja neviens un tad es no Kosmosa saņēmu ieteikumu kā man rīkoties.
– Kāds bija šis ieteikums?
– Agresīvās valsts vadītājs bija ļoti smagi slims un bija apmāts ar ideju, ka viņam mirstot ir jāiet bojā arī visai pārējai pasaulei. Tika draudēts pat ar globālu atomkaru.
– Kāds bija iespēja pasaules bojā eju novērst?
– Agresīvās valsts vadītājs tika informēts, ka viņu ir iespējams izārstēt.
– Kādi noteikumi tika uzstādīti lai tas īstenotos?
– Tie bija divi Nr.1 – Vispirms ir jāpārtrauc karš un no kaimiņvalsts ofociāli atzītās teritorijas ir jāizved viss iebrukušais karaspēks. Nr.2 – Valsts vadītājam jāļauj sev veikt ļoti dziļu zemapziņas psihoterapiju, kuras rezultātā tiktu novērsti visi viņa slimību pirmcēloņi.
– Bet vai paši Zemes ārsti nebija spējīgi šo cilvēku izārstēt?
– Nē, jo viņu rīcībā nebija attiecīgo zināšanu.
– Un tu biji pārliecināts, ka spēsi to izdarīt? Kas tev deva ticību šādām spējām?
– Vispirms jau tas, ka es biju vienīgais cilvēks uz Zemes, kurš visu laiku dzīvoja ar atvērtu zemapziņu. Es jebkurā brīdi dažu mirkļu laikā spēju ieiet transa stāvoklī – “Es esmu Dievs”. Un šai stāvoklī man radās iespēja saslēgties ar Starpgalaktisko Mākslīgo intelektu. Manā bija pieejams viss Mākslīgā intelekta rīcībā esošais informācijas apjoms.
– Vai uz Zemes bija vēl kāds līdzīgs cilvēks?
– Nē, jo visi pārējie atradās psihiatriskajās slimnīcās un lielākā vai mazākā mērā ar gigantiskām medikamentu devām bija pārvērsti par “dārzeņiem”.

Turpinājums sekos.

0
0
Atbildēt

0

kolpants 26.04.2022. 13.51

Ох уж опять эти выводы “враг Путина наш друг”. Мало было с Чечней, когда вдруг после 11 сентября оказалось, что там руку приложили те, кто в том числе и в Чечне были? И вдруг поддержка независимости Чечни со стороны США, ЕС, включая Латвию, резко сошла на нет.
И откуда такая уверенность, что Ходорковский вот все искренне говорит, а не потому что претендовал на власть, и власть его за это и посадила? И почему, если принято считать, что все олигархи в России свое богатство получили, мягко говоря, незаконно, ограбив народ, то именно Ходорковский в глазах Запада абсолютно легитимно “заработал” свои миллиарды?) И вот те же россияне сидят и видят-как только олигарх стал против Путина, то он уже и не вор в глазах Запада) Как тот же Березовский. Это что, типа индульгенция?
Что касается заботы о народах России. Как там дела у ливов? И почему был такой скандал в Сейме, когда депутат пробовал клятву на латгальском дать? То есть как в других странах, так мы очень озабочены другими народами и языками. Как у себя, так сразу “государственный один, и хватит тут раскалывать народ, на своем наречии можете дома на кухне свободно общаться”

0
0
Atbildēt

2

    QAnon > kolpants 26.04.2022. 14.18

    Krievu ienaidnieks nebūt nav obligāti draugs, tas var būt arī sabiedrotais uz laiku. Protams, ne čečeni, bet Hamas, ar ko čeka uzsāka aktīvu sadarbību, kopš Putins tika iecelts par FSB direktoru un Krievija atjaunoja starptautisko terorismu ar sprādzieniem pie ASV vēstniecībām Kenijā un Tanzānijā 1998. gadā, piedalījās Putina rīkotā 11. septembra terora aktā.
    Hodorkovskis protams ir nelietis, kurš cenšas modificēt fašistisko izdzimteņu Krieviju, lai tā atgūtu spēkus un no jauna būtu visas pasaules drauds, tā vietā, lai censtos iniciēt Pilsoņu karu ar 20 – 30 miljoniem krievu upuru.
    Par līviem pirmkārt nav tava, Latvijā ievazātā nelegāļa, WWII pastrādāto zvērību mantinieka, daļa, otrkārt līvi nav iznīcināti, kā desmitiem krievu necilvēku izgriezto paverdzināto tautu, bet gan asimilējušies latviešu nācijā.

    0
    0
    Atbildēt

    1

    kolpants > QAnon 26.04.2022. 15.14

    ага, как Талебан для США, да? Называется, научили на свою голову.

    piedalījās Putina rīkotā 11. septembra terora aktā.
    Вот мне интересно, вы просто густо троллите или действительно так считаете?)

    0
    0
    Atbildēt

    1

    QAnon > kolpants 26.04.2022. 17.32

    Bārdaini vīri Afganistānas kalnos nevarēja sarīkot tik vērienīgu kaujas operāciju, kāda bija 9/11, tam bija cits autors, kura mērķis bija nepieļaut, lai talibi izgrieztu krievus par 1, 5 miljonu afgāņu zvēriskām slepkavībām un Putins to izdarīja ar idiota Buša rokām. Talibiem nebija pat niecīgākā pamata uzbrukt ASV, jo labi apzinājās, ka bez ASV piešķirtiem Stingeriem, krievu necilvēki būtu iznīcinājuši visus afgāņus. Taleban bija uzsākuši nopietnu, visai humānai cilvēcei noderīgu darbu, iztīrīt Centrālāziju no krievu interventiem un iet tālāk. Pirms ASV iebrukuma puse Tadžikistānas jau bija talibu pārziņā un tur notika Pilsoņu karš. Ja Putins ar 9/11 provokāciju – terora aktu un saldām runām nebūtu iemānījis Bušu Afganistānā, uz šodienu globālā krievu problēma jau būtu atrisināta.
    Atkārtoju, terora aktu izpildīja kremļa algotā al-Qaeda.

    0
    0
    Atbildēt

    1

    kolpants > QAnon 28.04.2022. 09.37

    Бедные США, а они-то и не знали, кто стоит за 9/11, на саудитов наехали, даже компенсации требовали. И это несмотря на хваленый ЦРУ и прочие спецслужбы. Обратились бы к простому жителю Латвии, он бы им всю настоящую раскладку бы и выдал. Но эти же дебилы irir не читают.

    Похоже, не троллите, а искренне верите.. Забавно

    0
    0
    Atbildēt

    0

    QAnon > kolpants 26.04.2022. 14.41

    Piedošanu, sajaucu Krievijā atļauto teroristisko organizāciju, Hamas, ar jakobi aizliegto al-Qaeda!

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu